Foto: Försvarsmakten

Försvarsmakten lämnade oriktiga uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten lämnade medvetet felaktiga uppgifter om platsen för misstänkta undervattensobservationer. Observationen på Jungfrufjärden skedde på en annan plats än vad Försvaret först uppgav.

Det var i går som Försvarsmakten gick ut med uppgifter om att underrättelseoperationen som pågår just nu bygger på ”trovärdiga observationer”.

Den viktigaste så kallade beviset är en privatperson som fotograferat ett suddigt vitt föremål. En bild som spridits i nyhetsmedier världen över.

Bilden togs någon annanstans

Enligt Försvarsmaktens kartor som offentliggjordes på söndagen sågs föremålet på en specifik plats. Platsen var utmärkt med röd ring på kartan på Jungfrufjärden utanför Dalarö, söder om Stockholm. Uppgiften har citerats flitigt i olika medier.

SVT har studerat bilden och kartan och under måndagseftermiddagen med hjälp av båt försökt hitta platsen – utan att lyckas. Flera detaljer i bilden tyder på att den togs någon annanstans än vid den plats som myndigheten påstår.

Ville inte ”hjälpa främmande makt”

Efter att SVT konfronterat Försvarsmyndigheten med uppgifterna återkommer Philip Simon efter några timmar med nya uppgifter.

Han säger nu att den plats man först angav var felaktig för att inte ”hjälpa främmande makt” och att föremålet i verkligheten sågs på en annan plats i området.

– Vi borde ha varit mer tydliga om detta, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet