Kustkorvetten Visby på väg till marinens bas på Berga i oktober 2014. Foto: TT

Försvarets slutanalys: Svenskt vatten har kränkts

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu ställt ”utom allt rimligt tvivel” att svenskt inre vatten kränktes i Stockholms skärgård förra hösten. Det skriver Försvarsmaktens i sin slutliga analys som publiceras i dag.

I ett pressmeddelande skriver Försvarsmakten att man har analyserat bottenspår med hjälp av geologisk expertis, tittat närmare på hundratals rapporter som gjorts och även gjort djupintervjuer med personer som gjort ”viktiga observationer.”

Slutanalysen har nu lämnats över till regeringen, som i ett pressmeddelande konstaterar att analysen stärker bedömningen att säkerhetsläget i Sveriges närhet har försämrats.

Insatsen i Stockholms skärgård

Bättre underbyggd slutsats

Det var i oktober förra året som försvaret inledde en massiv insats i Stockholms skärgård på jakt efter vad man trodde var en misstänkt u-båt.

Någon u-båt, eller någon annan undervattensfarkost, lyckades man dock aldrig hitta. Men redan i november förra året hävdade försvaret ändå att man ansåg det ”helt bekräftat” att en främmande makt kränkt svenskt vatten.

I dagens pressmeddelande skriver Försvarsmakten att man nu har bättre kunskap och en ”bättre underbyggd slutsats” än hösten 2014 – även om resultatet är detsamma.

Oklart vilket land som ligger bakom

Man har däremot inte lyckats slå fast vilken nation det är som ligger bakom kränkningen.

– Det har jag full respekt för att Försvarsmakten och regeringen inte kan gå vidare med, för man kan inte härleda det i definitivt bevis, säger Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark till SvD.

– Det viktigaste är att vi är att vi fått en återrapport från den stora tunga rapporten och det viktigaste är att det bortom allt rimligt tvivel är en konstaterad kränkning. Det visar ju allvaret som vi har i Östersjöområdet och vi ser ett nytt normalbeteende.

Bakgrund: Detta har hänt

Fredagen den 17 oktober 2014 offentliggör Försvarsmakten att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet satts i gång i Stockholms skärgård, sedan ”en sagesperson” lämnat mycket ”trovärdiga uppgifter”.

Insatsen är den största operationen sedan kalla kriget.

På söndagen släpper försvaret en mycket uppmärksammad bild på vad som antogs vara en främmande u-båt.

Den 24 oktober avslutar försvaret sin intensiva sökinsats i Stockholms skärgård och konstaterar att man inte har lyckats hitta någon konventionell ubåt på svenskt vatten, men man bedömer fortfarande att det pågått ”en trolig, främmande undervattensverksamhet” men inte med någon ”större konventionell ubåt.”

Den 14 november håller försvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven och ÖB Sverker Göranson en uppmärksammad presskonferens där försvaret bekräftar att man har ”säkra bevis” för främmande undervattensverksamhet.

I dag, den 23 september 2015, blev försvarets slutanalys offentlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet