Ubåtsvittne träder fram

Uppdaterad
Publicerad

Båtmekanikern Robin Klameth berättar för Dagens Nyheter att han kunde ha kolliderat med farkosten utanför Stavsnäs.

Ett av de vittnen som satte i gång en ubåtsjakt i Stockholms skärgård den 31 oktober träder nu fram.

– Där borta kom ubåten! Jag var tvungen att stanna annars hade jag krockat med den, säger Klameth när han guidar tidningens reporter i farleden i Värmdö kommun.

Insatsen i Stockholms skärgård

Hans observation gjordes den 31 oktober, och en förmodad ubåt fotograferades samma dag mellan Lidingö och Nacka. Försvaret har kallat observationerna en ”möjlig ubåt”.

”Hade kunnat ta på den”

Tidigare i oktober var det också en uppmärksammad jakt i Stockholms skärgård, och senare uppgavs att det fanns säkra bevis för en undervattenskränkning.

Klameth tror att ubåten, som han är övertygad om att han såg den 31 oktober, färdades i kring tre knop.

– Fartyget är ungefär 20 meter långt. Hade jag legat alldeles intill hade jag kunnat sträcka ned handen och ta på den, säger han till DN.

Hade inte mobilen med

Klameth hade lämnat sin mobil i land och kunde därför inte fotografera. I stället åkte han till Stavsnäs efter mobilen och tog med en kollega. Men när de återvänt var ubåten borta. Då kontaktade han försvaret, som var på plats inom några timmar och förhörde Klameth.

– De ville veta allt, berättar han för Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet