Foto: Pontus Lundahl/TT

Nya uppgifter: ”Tre till fyra ubåtar kränkte svenskt vatten”

Uppdaterad
Publicerad

Den miniubåt som i oktober orsakade en massiv insats i Stockholms skärgård var inte ensam. Enligt uppgifter till Dagens Industri rör det sig om tre till fyra ubåtar.

Efter tips om undervattensverksamhet inledde försvaret 17 oktober den största operationen sedan Kalla kriget.

Den 14 november höll ÖB Sverker Göransson en presskonferens där han bekräftade att en ubåt kränkt svenskt vatten, där bildbevis från farkosterna visades upp.

Insatsen i Stockholms skärgård

– Det är en mindre ubåt men det kan vara flera mindre farkoster, sa ÖB då.

Enligt uppgifter till Dagens Industri från en centralt placerad källa bedömer Försvarsmakten att det var tre till fyra ubåtar som kränkte svenskt territorium.

​– Vi har en konstaterad kränkning, och vi har en misstanke om att det kan röra sig om flera farkoster. Det analysarbete som nu bedrivs, där vi har fått in 300 till 400 rapporter från allmänheten, bearbetas just nu för att vi ska kunna slå fast hur många farkoster det kan ha rört sig om. Detta för att få en uppfattning om undervattensoperationen som har varit riktad mot oss, säger biträdande insatschef, konteramiral Anders Grenstad till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet