Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att skicka Jas Gripen till Ukraina förutsätter att Sverige har det skydd som ett fullvärdigt Natomedlemskap ger menar försvarsminister Pål Jonson (M). Foto: Mikaela Landeström /TT

Försvarsmakten ska snabbutreda Jas Gripen till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten och Försvarets materielverk ska utreda hur ett beslut om att skicka stridsflyget Jas Gripen till Ukraina skulle påverka svensk försvarsförmåga. En analys ska lämnas redan inom en månad.

– Det är en förutsättning att vi är Natoallierade innan vi donerar stridsflyg, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Sveriges 14:e stödpaket till Ukraina presenterades under fredagen. Det blir ammunition och reservdelar till ett värde av 2,2 miljarder svenska kronor. Främst 155 millimeters artilleriammunition.

– Det här är grundammunitionen till alla system som väst har donerat. Det är av yttersta vikt att vi ger det, säger Mikael Oscarsson (KD), försvarspolitisk talesperson, på regeringens pressträff.

Kriget i Ukraina

”Genomgripande konsekvenser”

Sverige är nu ett steg närmare ett beslut om att skicka Jas Gripen. Om exakt en månad ska en utredning om möjligheten till och konsekvenserna av att skicka det svenska jaktplanet till Ukraina att presenteras av ÖB.

– Om man skulle välja att gå den vägen så kommer det ha genomgripande konsekvenser på det försvarsbeslut vi tagit och det som vi kommer att ta, säger Pål Jonson.

Försvarsförmågan ska utredas

Under hösten har flera partier uttryckt vilja att skicka Jas Gripen till Ukraina men även Socialdemokraterna menar att svenska stridsplan i ukrainskt luftrum förutsätter att Sverige är fullvärdig Natomedlem.

I den analys som nu ska göras ska effekterna på den svenska försvarsförmågan och försvarsekonomin utredas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om Ryssland får tag på planen så får de bättre inblick i Jas Gripen” – Hör professorn om för- och nackdelarna med att skicka Jas Gripen till Ukraina. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet