Undervattensfartyget HMS Belos har undersökt platsen för den trasiga fiberkabeln. Foto: Försvarsmakten

Försvarsmakten: Vi ser bottenspår intill trasiga kabeln

Uppdaterad
Publicerad

Marinen har sedan förra veckan undersökt den skadade fiberkabeln som ligger på havsbotten mellan Sverige och Estland. I en preliminär rapport till regeringen fastslog man yttre påverkan. Nu kan SVT avslöja att undersökningen även visar spår på havsbotten och att kabeln flyttats.

I förra veckan höll regeringen en presskonferens med anledning av de skador som upptäckts i Östersjön, bland annat på en fiberkabel mellan Sverige och Estland. Sedan förra veckan har marinen arbetat på platsen och undersökt skadorna. I en preliminär rapport kunde man slå fast att skadorna skett av yttre påverkan och att kabeln har flyttats.

– Någonting har påverkat den utifrån och flyttat den. Vi ser bottenspår intill men vi vet inte om det är medvetet eller en olycka, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid marinen.

Understödjer estniska staten

Totalt har tre ledningar på Östersjöns botten skadats inom loppet av några timmar. Marinens fartyg HMS Belos har under natten rört sig österut från den skadade fiberkabeln och in i finska viken, detta på begäran av den estniska staten.

– Nu jobbar vi vid ett annat område med undervattensundersökningar, och det gör vi på uppdrag av den estniska staten. De vill inte att vi kommenterar det mer än så, säger Jimmie Adamsson.

Flera fartyg intressanta i utredningen

SVT Nyheter har tidigare kunnat berätta att både finländska och estniska polisen pekat ut flera fartyg som intressanta i utredningen om vad som hänt, bland annat ett ryskt och ett kinesiskt fartyg. Fartygen har också passerat den skadade svensk-estniska kabeln i nära anslutning till tiden för skadornas uppkomst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pål Jonsson (M), försvarsminister, kommenterar senaste uppgifterna om undervattenskablarna. Foto: SVT, Yle/arkivbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.