Sverige och Frankrike förstärker försvarssamarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Frankrike har signerat en avsiktsförklaring om fördjupat försvarssamarbete. Länderna ska bland annat kunna genomföra gemensamma insatser.

– Vi har i dag skrivit ett avtal som fortsatt utvecklat försvars- och säkerhetssamarbete med Frankrike, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en pressträff på Karlbergs slott i Stockholm.

Målet med samarbetet är bland annat att arbeta mer effektivt tillsammans och att bygga en bättre förmåga att utbyta information och genomföra gemensamma övningar och insatser.

Enligt Frankrikes försvarsminister Florence Parly måste de europeiska länderna vara bättre förberedda och redo att agera gemensamt.

– Det viktigaste är att vi bygger en gemensam vilja att agera tillsammans, säger hon.

”Gemensamma intressen”

Försvarsministrarna berättade om planerna på samarbetet på DN Debatt under torsdagen:

”Frankrike och Sverige har gemensamma intressen, värderingar och delad historia. När internationella institutioner och normer utmanas så understryker vi vårt engagemang för demokrati, mänskliga rättigheter, multilaterala samarbeten och internationell rätt”, skriver Hultqvist och Parly.

– Frankrike har tryckt på länge för att få mer europeisk kapacitet och att Europa ska kunna göra mer själva. Det beror bland annat på att USA inte kommer att ha en lika närvarande roll i Europa framöver, säger Björn Fägersten, programchef vid Utrikespolitiska institutets Europaprogram.

13 försvarsministrar och delegationsledare har under fredagen träffats på Karlbergs slott i Stockholm för att diskutera det fortsatta arbetet i European Intervention Initiative (EI2). Hittills på mötet har situationen i bland annat Mali och Afghanistan diskuterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.