Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att KD smiter från sitt ansvar. Foto: TT

Försvarsministern besviken på KD:s avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna hoppar av samtalen med regeringen, M och C om mer pengar till försvaret, enligt KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att KD smiter från sitt ansvar.

– Det skiljer flera miljarder mellan oss och regeringen. Vi står alldeles för långt ifrån varandra, säger Busch Thor om orsaken till avhoppet.

KD anser att det behövs tio miljarder kronor under de kommande tre åren, dels för att klara uppdragen i den tidigare försvarsuppgörelsen, dels för ytterligare förstärkningar.

– Vi hade hoppats att regeringen under sommaren skulle skjuta till mer resurser på allvar, säger Ebba Busch Thor, och tillägger att det nu inte är konstruktivt att fortsätta samtalen.

– Vi har ett allvarligt säkerhetsläge med Rysslands allt mer ökande aggressivitet, säger Ebba Busch Thor.

Under våren har den så kallade försvarsgruppen, där regeringen, M, C och KD ingått, förhandlat om mer pengar till försvaret. Men partierna har haft svårt att komma överens.

LÄS MER: KD lämnar försvarssamtal

”De smiter”

Moderatledaren Anna Kinberg Batra hotade i sitt Almedalstal med att partiet kan komma att hoppa av förhandlingarna.

– Låt det därför vara glasklart vad jag säger till regeringen: Försvaret måste få minst två miljarder extra nu i höst. Men det bör bli mer än så. Annars går Moderaterna från förhandlingsbordet, sade Kinberg Batra i Almedalen.

Ett utspel som möttes av kritik från allianskollegor i Liberalerna och Kristdemokraterna som ansåg att Moderaterna lade sitt bud för lågt.

Hultqvist är mycket besviken över KD:s avhopp och tycker att det är märkligt.

– De smiter från sitt ansvar.

LÄS MER: Kinberg Batra (M) hotar hoppa av försvarssamtalen

Vill fortsätta förhandla

Han påpekar att det i förhandlingar av det här slaget handlar om att man ”måste ge och ta”.

– Vi har lagt ner mycket tid på att ta fram underlag för beslut, säger Hultqvist.

Han vill inte gå in på hur pass stort gapet är mellan de tio miljarder som KD vill ha under de kommande tre åren, och de summor som nu diskuteras.

– Vi diskuterar mångmiljardbelopp men jag vill inte gå in på några detaljer, säger han.

Hultqvist hade helst sett ett beslut om försvaret med så många av de borgerliga partierna som möjligt.

– Jag ser gärna breda lösningar. Men jag förutsätter att förhandlingarna fortsätter som tidigare, utan Kristdemokraterna.

Expert: Fel debatt

Enligt experter är det, med nu tillgänglig information, svårt att veta vad de tio miljarder kronor extra som KD vill ha skulle räcka till.

– Det beror helt och hållet på vad man ska satsa på. Är det dyra objekt som stridsflygplan eller ubåtar, då räcker det inte långt. Men handlar det om kängor och uniformer så räcker det längre, säger Per Olsson, försvarsekonom på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Samtidigt säger Olsson att debatten snarare borde handla om hur många soldater, fartyg eller flygplan som behövs. Och först därefter fatta beslut om pengarna.

– Debatten i dag utgår mer från siffran, säger Per Olsson.

Fakta: Försvarsgruppen

  • Den så kallade försvarsgruppen består efter KD:s avhopp av försvarspolitiker från Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna.
  • Enligt medieuppgifter behöver nu Försvarsmakten nio miljarder kronor för att inte tappa förmåga efter 2020, och en miljard behövs till de civila myndigheter som ska börja bygga upp ett totalförsvar för krig.
  • Gruppen har förhandlat under våren och början av sommaren. Trots det har man inte kommit fram till nya anslagsökningar.
  • Försvarsmakten fick 500 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för 2017, efter en överenskommelse mellan de fem partierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.