Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att det är bra att Säpo nu ska se över statsrådens personskydd. Foto: Anders Wiklund/TT

Försvarsministern om Säpos hantering av statministerns städhjälp: ”Hade inte uttryck mig så”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) riktar kritik mot Säkerhetspolisen efter ett uttalande i samband med städarskandalen vid statsministerns bostad.

– Jag hade inte uttryckt mig så, säger försvarsministern  i samband med rikskonferensen Folk och Försvar.

Det var i helgen som Expressen avslöjade att en kvinna som arbetade som städhjälp åt statsminister Magdalena Andersson hade frihetsberövats av polis utanför statsministerns bostad strax före jul. Kvinnan var efterlyst efter ett avvisningsbeslut.

– Som jag ser det har man ett helhetsansvar för statsrådets hela livssituation och att göra bedömning av säkerhetsåtgärder. Och det finns väl anledning att där, precis som på många andra områden i samhället, återkommande se över sin egen verksamhet och utveckla metoder.

Men det var ett misstag när  Säpos första reaktion var att säga att ”vår uppgift är inte att kontrollera arbetsgivarna för de personer som arbetar i våra skyddspersoners hem”?

– Jag skulle inte ha valt att uttrycka mig på det sättet, säger försvarsminister Peter Hultqvist, som i sitt inledningstal vid rikskonferensen Folk och Försvar pekade ut något han kallar ”arbetslivskriminalitet” som ett av de stora hoten mot Sveriges inre säkerhet:

”En styggelse”

– Den här typen av företag är en svulst i samhället som förstör för de företag som är seriösa. Det förstör för löntagarna och skapar obalans på arbetsmarknaden. Det här är en styggelse, en typ av företag som vi måste vara väldigt hårda mot så att vi tränger bort dem från att verka på en seriös marknad.

På söndagen meddelade säkerhetspolischef Charlotte von Essen att myndigheten kan komma att behöva ”se över om det finns behov av regeländringar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.