Försvarsminister Karin Enström (M). Foto: Scanpix

Försvarsministern: Saudiarabien ingen diktatur

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Karin Enström (M) vill inte kalla Saudiarabien för en diktatur trots att hon konstaterar att landet står för grova övergrepp mot mänskliga rättigheter och att inte har allmänna val.

-Vi gör inte listor på länder, men man kan väl helt klart säga att det inte är en demokrati, säger hon till SR Ekot.

Valet att ändå inte kalla landet en diktatur kritiseras av människorättsorganisationen Civil rights defenders, som tror att hållningen är handelspolitisk.

Saudiavtalet

-Det skulle vara att göra det svårare att gå vidare i affärsmässiga syften, som vapenexport, säger organisationens chef Robert Hårdh.

Definition av diktatur

I UD:s beskrivning av Saudiarabien används inte ordet diktatur. I stället heter det att ”Saudiarabien är en absolut monarki utan vald, folklig representation eller politiska partier”.

Inte heller i beskrivningarna av Kuba eller Nordkorea använder UD ordet diktatur.

Nationalencyklopedin beskriver tre styrelseskick ”som alla i strikt mening måste betraktas som diktaturer: oligarki, tyranni och absolut monarki”.

Definitionen av diktatur är, enligt samma uppslagsverk: ”styrelseform där all statsmakt är koncentrerad till en viss person eller en viss grupp”.

”Saudi är en diktatur”

Professorn i statsvetenskap vid Åbo Akademi Lauri Karvonen delar Nationalencyklopedins definition av diktatur.

-Folket i Saudiarabien har inga möjligheter att påverka valet av politiska ledare. Institutioner som är oberoende av regimen existerar inte och grundläggande samhälleliga och mänskliga rättigheter åtnjuter inte ett effektivt skydd. Landet motsvarar därmed definitionen av ”diktatur”, politiken ”dikteras” över huvudena på medborgarna, säger han till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet