Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kräver att SD agerar i fallet med tjänstemannen som pekas ut som en säkerhetsrisk. Foto: TT

Försvarsministern: SD måste agera i frågan

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna måste agera i fallet med den SD-tjänsteman som, enligt experter, utgör en säkerhetsrisk. Det kräver försvarsminister Peter Hultqvist (S). 

– Jag anser att de har en skyldighet att agera när det kommit uppgifter som är så märkliga och graverande. De måste gå till botten med och reda ut vad som ägt rum, vad står den här fastigheten för? säger han till SVT Nyheter.

Peter Hultqvist reagerar också på SD-tjänstemannens anonymitet.

– Varför uppträder han under flera alias? Det måste redovisas för allmänheten. Jag tycker att SD måste ta ställning till lämplighetsfrågan och jag tycker det är svagt att det ännu inte kommit några seriösa kommentarer.

Affär med rysk brottsling

Enligt Sveriges Radio tjänade SD-tjänstemannen, som har skyddad identitet men går under psuedonymen Egor Putilov, sex miljoner kronor på en fastighetsaffär med en rysk brottsling från Sankt Petersburg. Enligt SR handlade det om att han köpt en fastighet i Stockholmsområdet till kraftigt underpris. 

– Sverigedemokraterna visar ett stort mått av nonchalans som inte tar ansvar för situationen. Det är ju flera experter som pekat ut personen som en potentiell säkerhetsrisk, säger Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Även Moderaterna kräver

Enligt försvarsministern är det SD-ledaren Jimmie Åkessons sak att agera. Det är han som har ansvaret för partiets verksamhet i riksdagen. 

Tidigare i dag krävde Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark också att Åkesson agerar i frågan.

I riksdagen sedan februari

Putilov har arbetat i riksdagen sedan februari i år och kan röra sig obehindrat i lokalerna. Det är en position varifrån det, enligt Nicander, är möjligt att åstadkomma mycket skada.

– Man kan höra förtroliga samtal, man kan höra hur partierna ställer sig till exempelvis Nordstream, Nato och handelsavtal. Man kan till och med placera ut avlyssningsutrustning om man ska dra det riktigt långt, säger Nicander.

Arbetade vid Migrationsverket

Putilov invandrade till Sverige från Ryssland 2007. 2012 började han som mottagningshandläggare åt Migrationsverket i Örebro och efter sex månader tog han anställning på myndighetens avdelning i Flen.

Allt som allt har han haft hand om 12 asylansökningar, enligt uppgift till SVT Nyheter. Ärendena gäller personer från bland annat Syrien, Georgien, Mongoliet och Irak, uppger Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Putilovaffären

Mer i ämnet