Mannen som stängs av arbetade som politisk talesperson hos Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth. Foto: TT

Ekeroths medarbetare stängs av – spred rysk propaganda

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas (SD) politiska sekreterare Dick Abrahamsson har stängts av från sitt jobb sedan det blivit känt att han spridit rysk propaganda och uttalat stöd för Putin. – Han har uttryckt sig på ett sätt som går i fundamentalt annan riktning till vad majoriteten tycker i frågan om relationen till Ryssland, säger partiets presschef Henrik Vinge till Svenska Dagbladet.

Dick Abrahamsson arbetade vid SD:s riksdagskansli som politisk sekreterare åt partiets rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth. Han har på sin Facebooksida bland annat spridit den felaktiga uppfattningen att det var ukrainskt stridsflyg som sköt ned det malaysiska passagerarflyget MH17.

Dick Abrahamsson har också kallat Rysslands president Vladimir Putin ”en man att buga för” och påstått att den ryska statskontrollerade nyhetssajten Russia Today är ”de enda som beskriver verkligheten”. Dessutom ska han ha hjälpt till med att producera filmer för nazistiska Svenskarnas parti, avslöjar tidningen helahalsingland.se.

Putilovaffären

SD:s gruppledare Mattias Karlsson kommenterar avstängningen av Dick Abrahamsson med att man nu städar upp i partiet.

– Det är ett led i att vi skärper upp våra rutiner, både när det gäller toleransen för ideologiska avvikelser bland vår personal, men också våra säkerhetsmässiga rutiner, säger han till SVT Nyheter.

Putilov sade upp sig

Tidigare i veckan sade Egor Putilov, en annan politisk sekreterare på SD:s kansli som rekryterats av Kent Ekeroth, upp sig sedan han pekats ut som en säkerhetsrisk. Under dagen har partiernas gruppledare i riksdagen diskuterat hur han kunde klara säkerhetskraven och bli anställd på ett partikansli. Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson kräver att riksdagens säkerhetstjänst utreder hur Egor Putilov kunde anställas på ett partis riksdagskansli, skriver TT.

Enligt Mattias Karlsson gjordes en bakgrundskontroll före anställningen. Den fastighetsaffär som Ekot uppmärksammade i förra veckan kände man inte till då. Affären innebar att Egor Putilov fick köpa en villa långt under marknadspris från en rysk, dömd affärsman med kopplingar till den ryska staten. När Egor Putilov efter två månader sålde villan gjorde han en vinst på sex miljoner kronor.

– Det var bra att vi gick skilda vägar. Vi vill inte ha anställda som böjer på lagarna på något sätt, kommenterar Mattias Karlsson beslutet. Han säger till Sydsvenskan att affären var en varningssignal om att Putilov var inblandad i penningtvätt.

”Inga belägg för bristande säkerhet”

Aftonbladets avslöjande om att Putilov skrivit en debattartikel där han utgav sig för att vara volontär som ville ge asylsökande rösträtt satte också partiets anseende i fara, anser Karlsson.

Däremot är han tveksam till om den tidigare Putilov varit en säkerhetsrisk som jobbat med desinformation för Rysslands räkning.

– Än så länge finns det inga belägg för att hävda att han varit en säkerhetsrisk. Det finns heller inga belägg för att hävda motsatsen. Men det tycker jag är en fråga upp till rättsvårdande myndigheter att avgöra, säger han till SVT Nyheter. 

Men du är inte rädd för att SD faller offer för rysk infiltration?

– Nej, det är jag inte. Vi har inte brustit i vår säkerhetsbedömning.

”Kopplingen SD-Ryssland är propaganda”

Enligt Mattias Karlsson är det en ”serie av incidenter som alla pekar i samma riktning”, som gjort att Dick Abrahamsson befriats från sina arbetsuppgifter. Det handlar inte bara om vad han har skrivit om Ryssland och Putin.

– Det handlar också om att han har utfört arbetsuppgifter för organisationer som klassats som hot mot rikets säkerhet och extremistgrupper. Men också andra typer av uttalanden som tillsammans innebär en ideologisk avvikelse som gör det väldigt svårt för honom att arbeta kvar, säger Karlsson till TT.

Hur problematiskt är det för SD att många tycks göra kopplingen mellan ert parti och Ryssland?

– Det finns inga belägg för sådana kopplingar. Sedan gör vissa det av propagandistiska skäl, säger han till SVT Nyheter och menar att det endast handlar om retorik – att utmåla SD som bristinade i säkerhet – som de borgerliga partierna i Sverige använder för att stjäla tillbaka konservativa väljare från SD.

Löfven kritisk

Statsminister Stefan Löfven tycker att SD agerat passivt i frågan och låtit den tidigare medarbetaren hantera hela ärendet på egen hand.

– Listan med konstigheter är nu hur lång som helst i det partiet. Om de själva inte ser att det är ett problem från säkerhetssynpunkt och ur olika aspekter, och inte adresserar det utan låter honom göra det, då har de ett stort problem, säger Löfven.

Hans Wallmark, riksdagsledamot för Moderaterna, manar till vaksamhet när det gäller personer som Egor Putilov.

– Vi ska vara medvetna om att det finns den här typen av hybridhot mot Sverige och vi ska inte vara aningslösa. Det är allt från propaganda, desinformation och lögner. Och det är inte bara riksdagen som utsätts för det. Den här personen med sina fem identiteter har ju varit och knackat på flera dörrar. Vi ska alla ta det här på stort allvar, säger Wallmark till TT.

SVT Nyheter har utan framgång sökt Dick Abrahamsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Putilovaffären

Mer i ämnet