Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är tydligt att Putin börjar bli desperat” säger försvarsutskottets ledamot Mikael Oscarsson (KD). Foto: SVT

Försvarsutskottet har blixtinkallats efter Putins besked

Uppdaterad
Publicerad

Efter Vladimir Putins besked om delvis mobilisering kallar riksdagens försvarsutskott till extra sammanträde om säkerhetsläget i närområdet. Mötet ska hållas på måndag förmiddag. Även utrikesutskottet är inbjudet till mötet.

Riksdagens försvarsutskott har bett Must, den militära underrättelsetjänsten, att komma till mötet för att informera. Mötet sker innan en ny talman utses i riksdagen.

– Enligt de uppgifter jag fått i dag är det tydligt att Ryssland eskalerar konflikten. Då behöver vi få information, dels hur det påverkar slagfältet i Ukraina, den militärstrategiska balansen där, men också återverkningar för vårt eget närområde, säger ordföranden i försvarsutskottet Pål Jonson (M).

Jonson berättar att även utrikesutskottet är inbjudet, men att det då sannolikt inte blir beslut om Sverige ska leverera fler vapen till Ukraina.

– Vi kommer inte att besluta så mycket, utan vi kommer att få information av försvarsmakten.

Robot 70 och Archer

KD och M har tidigare sagt att man vill att Sverige bistår Ukraina med artillerisystemet Archer och robot 70, vilket avgående regeringen inte fattat beslut om.

– Det här är försvarsmateriel som ukrainarna efterfrågar och som vi skulle kunna undvara, framförallt om Ryssland eskalerar konflikten, säger Jonson (M).

Statsministern: ”Ytterligare brott mot folkrätten”

Avgående statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterar de ryska beskeden om att hålla så kallade folkomröstningar i ryskkontrollerade områden och om en delmobilisering.

– Om det är ett försök att påverka vår politik så kommer det inte att lyckas. Sveriges och EU:s stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet kommer att förbli mycket starkt och orubbligt, säger Magdalena Andersson till TT.

– Eventuella sådana folkomröstningar saknar all form av legitimitet och vore ytterligare ett brott mot folkrätten, säger hon.

SD: ”Fegt anfallskrig”

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson skriver på Facebook:

”Det är med största allvar och förfäran som jag och Sverigedemokraterna tar del av nyheterna om den eskalerande retoriken och mobiliseringen i Ryssland”.

Han fortsätter:

”Ett fegt anfallskrig som sedan starten har förtjänat omvärldens unisona fördömanden förtjänar det idag ännu mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer