– Vi har uppenbarligen inte fått den information som krävs, säger Pål Jonson (M). Foto: SVT

Försvarsutskottet inte nöjt med ministerns information om spionaffären

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsutskottets ledamöter var inte helt nöjda med den knapphändiga informationen när försvarsminister Peter Hultqvist (S) svarade på frågor efter SVT:s och Danmarks Radios avslöjande att avslöjande att USA spionerat på svenska politiker via Danmark.

Och Hultqvist har ännu inte hunnit prata med den amerikanske försvarsministern Austin Lloyd.

– Det har ju inte gått så lång tid sedan den här frågan började.

– Vi har uppenbarligen inte fått den information som krävs. Det är ju helt klart och vi efterfrågar mer svar från den danska sidan, säger utskottets ordförande Pål Jonson (M).

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson anser att Hultqvist borde varit mer kritisk mot Danmark och USA.

– Jag hade gärna sett ett starkare språk från Hultqvist. Jag tycker det är lite löst i kanterna. Samtidigt är det tydligt att han tar uppgifterna på allvar, säger Håkan Svenneling (V).

”Får gå vidare med det här”

Det var i söndags som SVT, tillsammans med bland annat Danmarks Radio, kunde avslöja att amerikanska underrättelsetjänsten NSA med dansk hjälp spionerat på svenska politiker. Efter att försvarsminister Hultqvist för första gången fick uppgifterna om spionaget av SVT har han kontaktat Danmarks fösrvarsminister och frågat om vem man spionerat på utan att få något svar. Därför blev informationen till riksdagens i morse kortfattad.

-Jag har i dag berättat det som finns att berätta. Sedan får vi gå vidare med det här. Det svar jag hittills fått är att man anser att systematisk avlyssning inte är acceptabelt. Men det räcker inte för vår del, säger Peter Hultqvist till SVT.

Har du haft kontakt med den amerikanske försvarsministern Austin Lloyd?

-Nej, det har jag inte haft. Men vi har haft kontakt med amerikanska myndigheter och den diskussionen kommer att fortsätta.

Varför har du inte pratat med din amerikanske kollega?

-En sådan här process kan ske stegvis och man får efterhand bedöma hur stegen ska tas. Och jag ser att vi är inne i en process både med Danmark och USA i den här frågan. Som vi tänker fortsätta driva. Och där har jag också kontakt med den norske ministern.

Försvarsutskottet ska kalla Hultqvist

Men nu har ju Vita Huset sagt att du får ställa frågor, hur kommer det sig att du inte gör det direkt?

-Alltså, vi kommer att följa upp det här, det gäller bara att hinna allt stegvis. Det har ju inte gått så lång tid sedan den här frågan började, säger Peter Hultqvist.

Försvarsutskottet tänker kalla försvarsminister Peter Hultqvist till utskottet igen före sommaren.

– Det är väldigt lite ny information vi har fått. Därför vill vi att försvarsministern kommer tillbaka inom ett par veckor för att ge information. För än så länge tycks det inte kommit några svar från Danmark om vad som hänt. Och det duger inte, säger utskottsledamoten Mikael Oscarsson (Kd).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer