Här överraskas försvarsminister Peter Hultqvist med de nya uppgifterna: ”Jag tar den här situationen på allvar.” Foto: SVT

Danska regeringen höll spionskandalen hemlig för svenska regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks försvarsminister Trine Bramsen (S) informerade aldrig sin svenske kollega Peter Hultqvist (S) om att USA spionerat på svenska politiker från Danmark. Trots att hon hade information om spionaget redan förra sommaren.

– Vi kräver full information, säger Peter Hultqvist som via SVT för första gången får kännedom om spionaget mot politiker.

I augusti förra året hamnade en omfattande hemlig rapport på danska socialdemokratiska försvarsministern Trine Bramsens bord. Rapporten beskriver hur danska och svenska försvarskoncerner avlyssnats av amerikanska underrättelsetjänsten NSA från Danmark.

Men det framgår också att NSA även spionerat på svenska politiker. Något SVT i samarbete med Danmarks Radio och flera andra redaktioner kan avslöja i dag. Rapporten har det hemliga kodnamnet ”Dunhammer”.

USA och Danmark i spionskandal

Kontaktade danska försvarsministern

Danmarks Radio och SVT avslöjade redan i höstas avlyssningen mot försvarskoncernen SAAB.

Efter avslöjandet valde försvarsminister Peter Hultqvist (S) att inte offentligt kritisera det dansk-amerikanska spionaget. Han tog kort efter kontakt med sin danska kollega och ställde frågor om övervakningen. Under det samtalet berättade aldrig Trine Bramsen för Hultqvist att USA med dansk hjälp även spionerat på svenska politiker. 

– Det är ingenting som jag hört talas om tidigare. Så av den anledningen har jag ingen kommentar i nuläget, sade Peter Hultqvist när SVT intervjuade och informerade honom den 20 maj i år om avlyssningen av politiker.

Inledde krishantering

Efter intervjun inleder det svenska försvarsdepartementet en krishantering med de nordiska länderna och Peter Hultqvist kontaktar bland annat åter sin danske kollega Trine Bramsen.

Kan du berätta något om vad ni pratade om?

– Jag tar den här situationen på allvar. Jag har till Danmark ställt krav på att vi vill ha information om det är så att danska system eller plattformar har funnits med i den här typen av aktivitet.

Har du frågat specifikt om vilka personer det handlar om?

– Det som jag har tydliggjort är att det som vi vill ha information om är svenska företag, svenska intressen och svenska medborgare. Det är specificerat.

Vad tänker du om att du kan ha varit avlyssnad?

– Det här handlar inte om en specifik person. Det här handlar om en princip. Att göra mig till exempel i det här det förbättrar inte situationen, säger Peter Hultqvist, som har varit Sveriges försvarsminister sedan 2014.

Hultqvist: ”Har krävt full information”

Vad tänker du om att den danske försvarsministern Trine Bramsen har fått en rapport på sitt bord i höstas och ni har pratat efter det och hon har inte berättat om att svenska politiker har blivit avlyssnade?

– I dag så begränsar jag mig till att säga att vi har krävt full information om de här sakerna som rör svenska medborgare, svenska företag, svenska intressen. Och nu får vi se hur det politiska svaret blir från dansk sida.

SVT har sökt NSA och danska underrättelsetjänsten Forsvarets Efteretningstjeneste (FE) för en intervju utan resultat.

Danska försvarsministern skriver i ett meddelande att danska regeringen inte kan spekulera kring mediauppgifter, men lägger till att systematisk avlyssning av nära allierade är ”oacceptabelt”.

Linde: ”Viktiga utrikespolitiska dimensioner”

Utrikesminister Ann Linde skriver i ett mejl till SVT att regeringens första prioritet nu är att få klarhet i vad som inträffat.

”Försvarsministern och jag har en fortlöpande kontakt om frågan, som naturligtvis också har viktiga utrikespolitiska dimensioner”, skriver hon.

Ikväll kommer försvarsminister Peter Hultqvist till SVT Agenda.

Avslöjandet av ”Operation Dunhammer” har letts av Danmarks Radio och är ett samarbete mellan nyhetsredaktioner på SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, Le Monde, WDR, NDR.

Vet du mer? Tipsa SVT Säkert

Har du information om hur den kontroversiella övervakningen utförts i Sverige, Danmark och  USA.  Kontakta SVT:s reportrar krypterat på Signal, PGP eller SVT Nyheters tv-leaks.[ https://tvleaks.se/]  

Reportrar SVT:   

Knut Kainz Rognerud  

knut.rognerud@svt.se 

Telefon/Signal: +4670-624 97 34  

Fredrik Laurin  

fl@trojkan.se 

Telefon/Signal: +4670-832 62 02  

PGP: https://keyserver.ubuntu.com/pks/lookup?search=fl%40trojkan.se&fingerprint=on&op=index   Redaktör:

Jenny Küttim  

jenny.kuttim@svt.se  

Telefon/Signal: +4673-950 95 77 

Spionskandalen i korthet

2014 drog dåvarande danska underrättelsetjänstens chef igång en hemlig och känslig intern utredning som bara några få personer kände till. Gruppen bestod av fyra av underrättelsens hackare och analytiker som i största hemlighet undersökte om NSA utnyttjat det dansk-amerikanska spionsystemet XKeyscore som fanns installerat på FE:s bas på Amager till att spionera på mål i Danmark och på Danmarks närmaste grannländer. Utredningen fick kodnamnet “Dunhammer” som betyder ”kaveldun” på svenska.   

”Dunhammer” blev klar 2015 och lämnades till FE:s ledning. Rapportens slutsats visar bland annat att NSA med stöd av Danmark spionerat på svenska politiker. Först fem år senare, tack vare en visselblåsare, landade utredningen på danska försvarsministerns bord. Danska försvarsministern Trine Bramsen tvingade sedan flera personer i FE:s ledning att lämna sina uppdrag.  

Utredningen visar bland annat att NSA har använt politikernas telefonnummer som sökparametrar för att plocka ut politikers och tjänstemännens kommunikation från de omfångsrika dataströmmar som löper genom internetkablar till och från Danmark. På så sätt har NSA kunnat uppsnappa allt från SMS till telefonsamtal och internettrafik som sökningar, chattar och meddelandetjänster. centrala politiker och tjänstemän i Danmarks närmaste grannländer. Rapporten bygger på stickprov från åren 2012 och 2014.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA och Danmark i spionskandal

Mer i ämnet