Flera partiers talesperson i försvarsfrågor kräver nu att försvarsministern redogör för vad regeringen vet om NSA:s spionage. Foto: Jessica Gow, Henrik Montgomery / TT.

C och M kräver spionagesvar: ”Är totalt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet och Moderaterna kräver nu att försvarsminister Peter Hultqvist (S) redovisar för försvarutskottet exakt vad regeringen vet om USA:s spionage på ledande svenska politiker via Danmark.

– Om dansk försvarsunderrättelsetjänst understött vid kartläggning och avlyssning av svenska politiker och tjänstemän så är det totalt oacceptabelt, säger M:s Pål Jonson.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) skickade under fredagen en förfrågan om att få komma till riksdagens försvarutskott för att informera om det SVT avslöjade under helgen: att amerikanska NSA via Danmark har avlyssnat toppolitiker och tjänstemän i flera europeiska länder. Bland de som avlyssnats finns svenska ledande politiker.

Centerpartiets försvarspolitiska talesperson Daniel Bäckström vill ha en tydlig redogörelse över vad regeringen vet. Tidigare under måndagen reagerade även Vänsterpartiets riksdagsledamot Jens Holm.

USA och Danmark i spionskandal

– Jag hoppas att vi nu kan få veta exakt vad som hänt. Det är väldigt viktigt att få veta vilka som avlyssnats, under vilka förutsättningar och i vilket syfte. Det är allvarligt att ledande svenska politiker varit föremål för den här typen av avlyssningar, säger Daniel Bäckström till SVT Nyheter.

Vill ha fullständig redogörelse

Danska underrättelsetjänstens stickprov visar att avlyssning av ledande politiker och tjänstemän skedde under 2012 och 2014, då Sverige leddes av regeringen Reinfeldt. Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson säger till SVT Nyheter att det är ett ”totalt oacceptabelt” agerande om uppgifterna stämmer och vill ha en redogörelse om hur regeringen kommer agera mot Danmark.

– Jag tycker att Peter Hultqvist ska vara tydlig och stå upp för svenska statsintressen om det ägt rum en kartläggning. Sedan får vi ta ställning till vilka de åtgärderna är efter informationen i försvarutskottet på torsdag, säger Jonson.

”Brister i svenska säkerhetsskyddet”

När försvarsministern frågades ut i Agenda under söndagen sa han att han inte ser händelsen som avslutad, att situationen är ”ohållbar” och att alla kort måste läggas på bordet.

Moderaternas Pål Jonson menar att informationen som nu blivit känd gör det tydligt att Sverige behöver ett starkare säkerhetsskydd.

– Vi och även Säpo har pekat på att det finns brister i det svenska säkerhetskyddet. Sverige måste ha möjlighet att göra egna oberoende analyser av de sårbarheter och hot som finns mot svensk säkerhet, säger Jonson.

Spionskandalen i korthet

2014 drog dåvarande danska underrättelsetjänstens chef igång en hemlig och känslig intern utredning som bara några få personer kände till. Gruppen bestod av fyra av underrättelsens hackare och analytiker som i största hemlighet undersökte om NSA utnyttjat det dansk-amerikanska spionsystemet XKeyscore som fanns installerat på FE:s bas på Amager till att spionera på mål i Danmark och på Danmarks närmaste grannländer. Utredningen fick kodnamnet “Dunhammer” som betyder ”kaveldun” på svenska. 

”Dunhammer” blev klar 2015 och lämnades till FE:s ledning. Rapportens slutsats visar bland annat att NSA med stöd av Danmark spionerat på svenska politiker. Först fem år senare, tack vare en visselblåsare, landade utredningen på danska försvarsministerns bord. Danska försvarsministern Trine Bramsen tvingade sedan flera personer i FE:s ledning att lämna sina uppdrag. 

Utredningen visar bland annat att NSA har använt politikernas telefonnummer som sökparametrar för att plocka ut politikers och tjänstemännens kommunikation från de omfångsrika dataströmmar som löper genom internetkablar till och från Danmark. På så sätt har NSA kunnat uppsnappa allt från SMS till telefonsamtal och internettrafik. Det handlar om sökningar, chattar och meddelandetjänster från centrala politiker och tjänstemän i Danmarks närmaste grannländer. Rapporten bygger på stickprov från åren 2012 och 2014. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA och Danmark i spionskandal

Mer i ämnet