Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic erkände att han ljög för att få psykisk vård istället för fängelse. SVT:s Kriminalarkivet har fått tillgång till det tidigare försvunna förhör där Mijailovic flera år efter mordet ändrar sin berättelse och menar att han tidigare sysslat med ”ruffel och båg”. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Försvunna förhöret hittat – Anna Lindh-mördaren ändrade sin förklaring

Publicerad

Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic erkände att han ljög för att få psykiatrisk vård istället för fängelse. SVT:s Kriminalarkivet har fått tillgång till det tidigare försvunna förhör där Mijailovic flera år efter mordet ändrar sin berättelse och menar att han tidigare sysslat med ”ruffel och båg”.

– Berättelsen stämmer mycket bättre med bevisningen vi känner till sedan tidigare, säger journalisten Lasse Lampers i SVT:s Kriminalarkivet.

Förhöret som tidigare varit försvunnet gjordes 2011, nästan åtta år efter mordet som skedde i september 2003. Mijailovic ska själv ha bett utredare om att få berätta ”sanningen”. 

SVT:s Kriminalarkivet har nu fått tillgång till den 30 sidor långa dokumentationen efter en lång tids sökande.

– Åklagaren bekräftade att samtalet har ägt rum men polisen hittade inte banden och dokumenten. Men sen dök det upp på ett udda sätt – eftersom det finns källskydd kan jag inte gå in på detaljer, säger Lasse Lampers.

En del av informationen har Mijailovic även berättat i en intervju i Expressen för 12 år sedan.

Var inte driven av demoner

I förhöret berättar han att han såg utrikesminister Anna Lindh på väg in till NK, i centrala Stockholm, när han själv var på väg därifrån. Han vände då tillbaka in i varuhuset och letade i drygt en kvart innan han gick till attack.

Tidigare har han hävdat att han av en slump såg utrikesministern i en butik i varuhuset och att han inte kunde stå emot röster som beordrade honom att angripa henne.

–  Att han var driven av demoner var något han hittat på. Det är en attack på henne som en symbol för ett samhälle som stött ut honom, säger Lasse Lampers.

Se hela Kriminalarkivet: Mordet på Anna Lindh på SVT Play eller i SVT1 tisdagen den 5 september klockan 21:30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.