Foto: Emil Langvad/TT

Svenskarnas förtroende för vården skjuter i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas förtroende för vården skjuter i höjden, visar årets Förtroendebarometer. Och trots att många förlorat jobbet och tvingats leva mer isolerat under pandemin anser de flesta att samhället är på väg ”åt rätt håll”.

– Det finns en klar positivitet bland befolkningen just nu, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

Polisen är inte längre den myndighet som åtnjuter det största förtroendet bland svenskarna. Det visar siffror från den årliga Förtroendebarometern som presenterades av Medieakademin på tisdagen.

Högst förtroende har nu sjukvården, som stått i centrum under pandemiåret. Andelen svenskar som har förtroende för vården är nu 81 procent, jämfört med omkring 60 under 2020.

– Det är en av årets överraskningar. Att vården får så högt förtroende är ingen självklarhet i ett pandemiläge där många fått inställda operationer och kanske tyckt det varit tveksamt att gå till vården, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo som utfört undersökningen.

”En klar positivitet”

Faktum är att förtroendet för nästan alla myndigheter och institutioner, med undantag för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, ökat under det senaste året.

Det speglar sig också i svenskarnas uppfattning om samhället i stort. 39 procent anser nu att samhället är på väg åt rätt håll, jämfört med 36 procent som anser motsatsen. Det är första gången sedan 2015 som den positiva gruppen av svarande är större än den negativa.

Resultatet skiljer sig mycket från exempelvis 2018, då nästan hälften av befolkningen ansåg att samhället var på väg åt fel håll.

– Det finns en klar positivitet i befolkningen just nu, säger Toivo Sjörén.

Största partierna går framåt

Om det under förra året var SD och V som ökade mest i förtroende är det nu, ett år in i pandemin, de största partierna som tar täten. Störst förtroende har M med 37 procent, tätt följt av S med 35 procent.

SD, som under förra året ökade mest, sjunker från 23 till 20 procent.

– Att de stora partierna får så stort förtroende stöds också av att många människor tycker att Sverige är på rätt väg totalt. Det beror förmodligen på att man tycker att politikerna lyckats hantera situationen. Väldigt många har ändå kvar jobbet under pandemin, även om vissa branscher drabbats mer hårt, säger Toivo Sjörén.

SR har största förtroendet

När det gäller medierna har Sveriges Radio och Sveriges Television fortfarande det högsta förtroendet, men precis som förra året skiljer sig förtroendet kraftigt åt mellan olika politiska väljare.

Bland miljöpartiets väljare har 93 procent förtroende för Sveriges Radio, medan samma siffra bland Sverigedemokrater är 34 procent.

De fick mest förtroende 2021

Politiska partier (förra årets siffror i parentes)

M: 37 procent (29)

S: 35 procent (26)

V: 24 procent (26)

KD: 21 procent (25)

SD: 20 procent (23)

C: 19 procent (17)

MP: 16 procent (16)

L: 10 procent (14)

Medier

SR: 68 procent

SVT: 65 procent

Lokala tidningen: 48 procent

DN: 45 procent

SvD: 42 procent

Samhällsinstitutioner

Sjukvården: 81 procent (62)

Polisen: 73 procent (73)

Universitet/högskolor: 72 procent (69)

Domstolarna: 65 procent (63)

Riksbanken: 65 procent (59)

Företag

Systembolaget: 73 procent (76)

Ikea: 61 procent (69)

Ica 58 procent (55)

Volvo: 49 procent (49)

Coop: 42 procent (39)

Detta är Förtroendebarometern

Förtroendebarometern mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i landet och presenteras årligen av Medieakademin sedan 1997.

2021 års undersökning omfattar 1206 webbintervjuer med personer 16 år eller äldre.

Undersökningen gjordes mellan den 23 februari – 3 mars 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.