Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), flög till Kanarieörna fem dagar innan jul. Foto: Henrik Montgomery/TT

Dan Eliasson gjorde flera utlandsresor under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare MSB-chefen Dan Eliasson var på ytterligare en semesterresa på Kanarieöarna under hösten, rapporterar Dagens Nyheter.

Förutom den två veckor långa resan till Gran Canaria över jul- och nyårshelgen gjorde Dan Eliasson ytterligare en semesterresa till Kanarieöarna under pandemin. Den tidigare okända resan bekräftas av myndigheten.

– Vi har inga uppgifter om hur länge Dan var på Kanarieöarna i höstas, men vi kan bekräfta att han var där privat, säger Josefin Morge på MSB:s presstjänst till DN.

Avgick i måndags

Dan Eliasson lämnade uppdraget som generaldirektör i måndags efter att ha mottagit omfattande kritik för en semesterresa till Las Palmas över jul- och nyårshelgen.

– Vi hade ett samtal tidigare idag. Han väljer att avgå. Jag lyssnade på honom och delar hans bedömning. MSB som myndighet måste fungera under pandemin. Dan Eliasson missbedömde det här och det har fått stora konsekvenser, sa inrikesminister Mikael Damberg (S) till SVT i samband med avgången.

Informerade inte ministern

Det har sedan tidigare framkommit att Dan Eliasson varken informerade inrikesministern eller regeringens krissamordnare om sin resa till Kanarieöarna över jul.

Mikael Dambergs pressekreterare säger till DN att han inte heller kände till denna resa och har bett om att få återkomma till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.