Flera utländska medier uppmärksammar MSB-chefen Dan Eliassons utlandsresa. Foto: Montage

Dan Eliassons utlandsresa uppmärksammas internationellt

Uppdaterad
Publicerad

MSB-chefen Dan Eliassons resa till Kanarieöarna har rönt internationell uppmärksamhet. Flera stora medier som New York Times, BBC och The Independent har skrivit om generaldirektörens resa och den kritik som riktats mot honom i hemlandet.

”Några veckor innan jul skickade Dan Eliasson, chef över den svenska beredskapsmyndigheten, ett sms till alla svenskar i vilket de uppmanades följa restriktioner och stanna hemma under helgledigheten. Kort därefter packade han sina väskor och reste iväg på en två veckor lång resa till Kanarieöarna”.

Så inleder New York Times en artikel om MSB-chefens resa till Gran Canaria. Något som Expressen var först att rapportera om.

Hamnat i blåsväder

I artikeln beskrivs hur Dan Eliasson hamnat i blåsväder i Sverige, ”där följandet av regler och rekommendationer ses som en en av de högsta dygderna, särskilt i tider av pandemi”, enligt tidningen.

NYT beskriver också hur statsminister Stefan Löfven synts shoppa i centrala Stockholm dagarna före jul och hur finansminister Magdalena Andersson fotats i en skiduthyrning i Sälen.

Därefter beskriver tidningen hur utlandsresor fått negativ påverkan på offentliga företrädare i andra länder och lyfter som exempel Kanada där åtta politiker avgått eller tvingats lämna sina uppdrag efter att det framkommit att de rest utomlands under julledigheten.

BBC: Lyfts krav på avgång

Även BBC lyfter det faktum att Eliasson är ansvarig för den myndighet som skickade ut ett sms till alla svenskar i vilket man uppmanades läsa om de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19.

De påpekar att riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten uppmanar till att undvika icke nödvändiga resor under julen och begränsa sina sociala kontakter. BBC skriver också att det har framförts krav på Eliassons avgång.

Brittiska The Independent beskriver hur myndighetschefens resa rönt stor uppmärksamhet på den politiska nivån och citerar en anonym regeringskälla som säger till Aftonbladet att ”det är knappt någon som inte reagerat på det här”.

The independent lyfter dessutom att den moderate riksdagsledamoten Hans Wallmark också reste till Kanarieöarna över jul och hur han bett om ursäkt för detta på sin Facebooksida.

Greta Thunberg hånade

Dan Eliassons utlandsresa uppmärksammas också av de europeiska public service-bolagens nyhetskanal Euronews.

Förutom att beskriva kontroversen kring resan skriver man också om hur klimataktivisten Greta Thunberg hånar Eliasson på Twitter för den förklaring han lämnat om hur han avstått många resor under året men bedömt att denna var nödvändig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.