Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), flög till Kanarieörna fem dagar innan jul. Foto: Henrik Montgomery/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dan Eliasson om resan: Den var nödvändig

Uppdaterad
Publicerad

Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), flög till Kanarieöarna fem dagar innan jul. Nu försvarar Eliasson beslutet i en intervju med Expressen.

– Jag har avstått väldigt många resor men jag tyckte att den här var nödvändig, säger Dan Eliasson till tidningen.

På lördagskvällen återvände Eliasson till Sverige, men tog då bakvägen ut från flygplatsen för att undvika frågor från medier på plats.

Tidigare i veckan avslöjade Expressen att Dan Eliasson flugit till semesterparadiset mitt under rådande pandemi. Detta trots myndigheternas rekommendationer om att avstå icke-nödvändiga resor.

MSB har tidigare valt att inte kommentera händelsen, men nu försvarar huvudpersonen sitt beslut att åka för Expressen.

Firade jul med familjen

– Jag har gjort bedömningen att resan är nödvändig. Jag har en dotter som vistas här och som jobbar här. Och jag firade jul med henne och min familj, säger Dan Eliasson till tidningen.

Sent på lördagskvällen landade Eliasson på Arlanda igen efter sin semester på Kanarieöarna, han tog då en bakväg ut från flygplatsen och försvann in i en taxi. 

Även migrations- och justitieminister Morgan Johansson samt statsminister Stefan Löfven har fått kritik för hur de har hanterat restriktionerna inför och under julhelgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.