Uppgifter: Dan Eliasson tog julflyg till Kanarieöarna

Uppdaterad
Publicerad

Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, flög till Kanarieöarna fem dagar innan jul. Det kan Expressen avslöja i dag.

Enligt Expressen ska Dan Eliasson satt sig på ett flyg med slutdestination Las Palmas den 19 december. Tidningen hänvisar till flera av varandra oberoende uppgiftslämnare.

Varken MSB eller Dan Eliasson vill ställa upp på en intervju med SVT Nyheter:

”Dan Eliasson och MSB tackar nej till att medverka på intervju med hänvisning till att vi av säkerhetsskäl inte kommenterar var GD befinner sig”, skriver man i ett mejl.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterade uppgifterna under eftermiddagen. Damberg svarade bland annat på frågan om hans förtroende för Dan Eliasson skadats.

– Jag har förtroende för de generaldirektörer som jobbar med mina myndigheter sen tror jag att det är Dan Eliasson som bäst förklarar varför han valde att genomföra den här resan på det sätt som han har gjort.

”Överväg noga din resa”

Det finns ingen formell avrådan från att resa till Kanarieöarna, som är en del av Spanien.

Inför julledigheten förtydligade utrikesdepartementet att man fortsatt avrådde från icke-nödvändiga resor till alla länder med undantag för länderna inom EU/EES/Schengen/Storbritannien.

Dock uppmanade UD alla som tänkt resa till länder inom EU, där det alltså inte finns någon formell avrådan, ”att noga överväga om resan behöver göras”.

– UD har hävt avrådan för större delen av Europa. Detta innebär inte att det är riskfritt att resa till dessa länder. Ett stort eget ansvar faller på den enskilde resenären att överväga om det verkligen är rätt tid att resa, förbereda och genomföra resan på ett säkert sätt, sa utrikesminister Ann Linde då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.