Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
3 frågor om Löfvens galleriabesök

Statsvetaren: ”Ytterst allvarligt att Löfven begår det här misstaget”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) har flera gånger i december besökt Gallerian i centrala Stockholm, vilket får statsvetare att reagera.

Det är ytterst allvarligt, enligt universitetslektor i statsvetenskap Marja Lemne.

– Nästa gång Stefan Löfven ska hålla ett tal till nationen kommer det här vändas emot honom, säger Ulf Bjereld, professor och s-märkt statsvetare.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat att justitieminister Morgan Johansson (S) besökte köpcentret Nova i Lund under annandagen, ett tilltag som statsministern kallade ”oförsiktigt”.

”Blir enormt häpen”

Nu visar det sig att Stefan Löfven själv varit ute i handeln, rapporterar Expressen.

– Jag blir ju väldigt häpen, jag ska inte säga chockad, man ska ju alltid vänta sig det värsta, men jag blir enormt häpen över att statsministern visat sådan brist på omdöme, säger Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Ska kunna ställa högre krav

Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och var tidigare ordföranden för Socialdemokrater för tro och solidaritet. Han tycker att det är rätt att ställa högre krav på förtroendevalda politiker och regeringen.

– Det handlar om vilka signaler man sänder ut.

”Ytterst allvarligt misstag”

Rekommendationerna gäller alla medborgare – det finns inga undantag för högre politiker, konstaterar Marja Lemne. Hon är förvånad över att ingen av statsministerns rådgivare stoppade shoppingbesöket.

– Det här skadar verkligen förtroendet. Jag tror det kommer komma fram fler ministrar och oppositionspolitiker som möjligen brutit mot rekommendationerna. Det är ytterst allvarligt att statsministern begått det här misstaget, det avråddes ju bestämt från att besöka köpcentrum.

Är det allvarligare att det nu handlar om statsministern?

– Statsministern är ju den som har stått och hött med pekpinnen och sagt vad vi ska och inte ska göra. Statsministern är den som är chef i regeringen. Han är den som ska ta statsråd som brustit i örat. Hur han ska hantera det här vet jag inte. Det var länge sedan vi hörde några ministrar eller högre potentater be om ursäkt för att de gjort fel.

”Kommer vändas emot honom”

Ulf Bjereld tror att det internt inom det socialdemokratiska partiet finns en irritation.

– Det här känns som en väldigt onödig diskussion. Det kan ju bli så att Stefan Löfvens ledarskap urholkas, åtminstone tillfälligt. Nästa gång Stefan Löfven ska hålla ett tal till nationen och uppmana medborgarna att strikt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer hans eget besök i Gallerian, rätt eller orätt, vändas emot honom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Stefan Löfven (S) kritiseras av statsvetaren Marja Lemne. Foto: Jonas Ekströmer/TT & Anna Hartvig, Södertörns högskola

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter