Dan Eliasson kritiseras efter julresan. Foto: Janerik Henriksson/TT

Eliasson informerade inte regeringen om resan

Uppdaterad
Publicerad

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson informerade varken inrikesminister Mikael Damberg (S) eller regeringens krissamordnare om sin resa till Kanarieöarna över jul, rapporterar Dagens Nyheter.

– Ingen i inrikesministerns stab hade fått information om resan på förhand, säger inrikesministerns pressekreterare Per Strängberg till tidningen.

Det är inte rutin att informera om semesterresor och enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap berättade Eliasson ingenting om resan ”eftersom han inte behöver göra det”.

Regeringens krissamordnare och inrikesministerns statssekreterare Elisabeth Backteman fick reda på utlandsvistelsen när Expressen avslöjade resan den 30 december.

– Så fort vi fick reda på att Dan Eliasson inte befann sig i Sverige så sökte statssekreterare Elisabeth Backteman kontakt med honom och de har sedan haft kontakt vid ett par tillfällen, säger Per Strängberg.

Enligt Dagens Nyheter ska inrikesminister Mikael Damberg och Dan Eliasson träffas för ett möte under torsdagen.

TT har sökt Dan Eliasson, som inte vill ställa upp på någon intervju. Förklaringen han gett till sin utlandsresa var att den var nödvändig eftersom hans dotter vistas på Kanarieöarna. Men enligt DN är hon inte permanent bosatt där utan folkbokförd i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.