Både Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) kräver nu MSB-chefen Dan Eliassons avgång. Foto: Claudio Bresciani/Janerik Henriksson/Henrik Montgomery/TT

Ulf Kristersson: Dan Eliasson bör avgå

Uppdaterad
Publicerad

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson bör lämna sitt jobb. Det skriver Moderatledare Ulf Kristersson i ett inlägg på Facebook. Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch anser att Eliasson bör avgå.

Situationen kring MSB-chefen är ”helt ohållbar” skriver Kristersson med anledning av kritiken som uppstått efter Dan Eliassons utlandsresa till Kanarieöarna under julledigheten.

I ett inlägg på Facebook skriver M-ledaren att han anser att Eliasson brustit i rollen som förebild men att det är än allvarligare att han inte befunnit sig i landet eftersom han har ett operativt ansvar för svensk krisledning. Han bör befinna sig inom Sveriges gränser, ”redo att agera”, skriver Kristersson.

M-ledaren avkräver samtidigt regeringen ett svar på om man har fortsatt förtroende för Dan Eliasson och efterlyser svar på frågan hur MSB-chefen kunde tillåtas att resa utomlands under pågående kris.

”Han bör lämna sitt jobb”

”Hade jag lett den svenska regeringen så hade jag inte accepterat att chefen för landets krisberedskapsmyndighet först predikar för folket att man ska avstå från allt som inte är nödvändigt, och därefter själv reser utomlands och lämna landet när krisen blir värre. Det är ansvarslöst. Han bör ta konsekvenserna av detta och lämna sitt jobb.”, skriver Kristersson.

Om inte regeringen rätar ut frågetecknen kommer Moderaterna agera för att riksdagens justitieutskott kallar generaldirektören till sig, så han får svara på frågor där istället, uppger M-ledaren.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch anser att Eliasson bör avgå. I ett meddelande till TV4 skriver hon att förtroendet för MSB-toppen är förbrukat.

Sverigedemokraternas  partiledare Jimmie Åkesson säger i ett skriftligt svar till SVT Nyheter: ”Jag sa redan i mitt sommartal 2018 att den vandrande myndighetskatastrofen Dan Eliasson bör sägas upp från MSB, och det står jag fortfarande fast vid.”

Vänsterpariets partiledare Nooshi Dadgostar vill däremot inte sälla sig till dem som kräver Eliassons avgång: ”Vi väljer att inte kommentera det här vid det här tillfället”, säger V-ledaren.

Damberg: Ska prata igenom situationen

Det är inte första gången någon kräver att Eliasson lämnar sin post. Tidigare har bland annat Dalademokratens ledarskribent Göran Greider argumenterat för att Eliasson bör få sparken.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har sagt att han kommer att ha ett möte med MSB-chefen.

”Jag kommer senare denna vecka träffa Dan Eliasson för att lyssna och prata igenom den uppkomna situationen”, skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.

SVT Nyheter söker partiledarna för L, C och MP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.