Jag är förbannad över att en ledande myndighetsperson gör på det här sättet. Han bör gå, säger Göran Greider. Foto: SVT

Göran Greider fortsätter kräva Dan Eliassons avgång

Uppdaterad
Publicerad

Dalademokratens ledarskribent Göran Greider tycker MSB-chefen Dan Eliasson borde få sparken efter solresan till Gran Canaria.

– Vanligt folk som gjort väldigt stora uppoffringar är förbannade. Jag är förbannad över att en ledande myndighetsperson gör på det här sättet. Han bör gå, säger Greider i SVT:s Morgonstudion.

Göran Greider menar att den höga smittspridningen i Sverige och belastningen på sjukvården gör att det är direkt omdömeslöst att ge sig ut på resor som myndighetschef. Dan Eliasson, generaldirektör för Myndighetens för samhällsskydd och beredskap, borde själv lämna in sin avskedsansökan, enligt Greider. Greider tyckte först till på twitter vilket Expressen tidigare uppmärksammat.

– Läget är så skört just nu och kritiskt med den andra vågen att en person som företräder MSB bör skärpa sig.

”Sätter ny standard”

Viktor Barth-Kron, politisk kommentator hos Expressen, säger att regeringen hamnat i en svår sits eftersom statsministern och justitieministern själva valt att tumma på rekommendationerna och synts på shoppingcenter.

– Om man väljer att agera och till exempel flytta på Eliasson sätter man en ny standard för vilka rekommendationer som är okej att bryta mot och vilka svängar som är okej att ta och var gränsen går. Och i så fall går gränsen vid att som myndighetschef sätta sig på ett plan till andra sidan Europa under andra vågen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.