Foto: TT

Förtroenderas för Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Väljarnas förtroende för statsminister Stefan Löfven minskar, visar en undersökning som TNS-Sifo gjort åt SVT. Samtidigt ökar förtroendet starkt för moderatledaren Anna Kinberg Batra. På söndag möts partiledarna i Agendas partiledardebatt.

Statsministern och socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven fortsätter att falla i mätningen. I oktober sade sig 40 procent av folket ha förtroende för Stefan Löfven, nu säger 35 procent att man har det. Sedan valåret 2014 har förtroendet gått ned från 53 procent.

Turbulent period

Mätningen är gjord innan Stefan Löfven presenterade sin regeringsombildning.

– Mätningen är gjord under en politiskt turbulent period som avspeglas i siffrorna. Statsminister Stefan Löfven var tydlig under gårdagens presskonferens för regeringsombildningen. Den svenska modellen ska utvecklas och gälla för alla, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin i en skriftlig kommentar.

– Arbetslösheten har minskat och ska ner ännu mer, förbättringar i skolan prioriteras, vi ska bygga bort bostadsbristen och arbeta fokuserat med etablering av de nyanlända som kommit till Sverige.

Även MP tappar

Även regeringskollegan Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin faller hårt i mätningen. I oktober hade förtroende från 38 procent av folket, nu säger var fjärde person, 25 procent, att man har förtroende för Gustav Fridolin.

Nya språkröret Isabella Lövin har ett ännu lägre stöd, 18 procent av de som deltog i undersökningen säger att de känner förtroende för henne. Å andra sidan har Isabella Lövin precis tillträtt som språkrör efter en minst sagt turbulent period för Miljöpartiet,

Uppåt för M

Mätningens stora vinnare är Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra. Från att i höstas haft förtroende från 34 procent klättrar hon nu till en topplacering. 45 procent av väljarna säger att de har förtroende för Batra. En siffra som glädjer partisekreteraren Tomas Tobé:

– Anna Kinberg Batra har visat att hon har en plan för ett starkare Sverige med fler enkla jobb, fler poliser, mer ordning i skolan och minskade kostnader för bidrag och migration, säger Tomas Tobé till SVT Nyheter.

– Människor kan se en tydlig kontrast mellan henne och Stefan Löfven, som lyckades vinna makten men inte verkar ha någon plan för hur landet ska utvecklas.

Carin Jämtin (S) vänder sig mot den moderata verklighetsbeskrivningen

– Att avveckla den svenska modellen är vad Moderaterna och Anna Kinberg Batras så kallade plan handlar om. Det har prövats under två mandatperioder och det ledde till ökande arbetslöshet, stagnerande produktivitet och ökande ojämlikhet i samhället.

KD och SD ökar

Centerledaren Annie Lööf tappar sin topplacering från i höstas. Då kände 45 procent förtroende för henne mot 40 procent i maj 2016.

Liberalernas Jan Björklund ligger kvar på 32 procent, medan Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skuggar honom med 31 procent av väljarnas förtroende. En uppgång med en procent sedan i höstas.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor ökar från 13 procent till 19 procent. Och förtroendet för Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ökar något från 19 procent i höstas till 20 procent.

Tidigare mätning: M:s väljare har högre förtroende för Lööf

Så gjordes mätningen

  • Mätningen är gjord av TNS-Sifo för Sveriges television.
  • Den mäter folkets förtroende för partiledarna i riksdagen.
  • Den nya mätningen är gjord i maj 2016, senaste mätningen var i oktober 2015.
  • Mätningen är gjord innan Stefan Löfvens regeringsombildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.