Egna väljare sviker Annie Lööf

Publicerad

Väljarnas förtroende för centerledaren Annie Lööf har sjunkit, visar en ny mätning. Det gäller både bland C-röstare och bland dem som stöder andra allianspartier.

Mätningen har gjorts av Ipsos och publiceras i Dagens Nyheter på måndagen när Alliansens ledare inleder mötet i  Annie Lööfs barndomshem Maramö i Småland.

Stödet för Lööf bland borgerliga sympatisörer var 37 procent när hon valdes 2011. Det sjönk i fjol till 30 procent och är nu nere på 24 procent. Det är den lägsta siffran för en centerledare sedan Lennart Daleus partiledartid vid sekelskiftet.

Svårare få stödröster

Det innebär att det kan bli svårt för Centern att vinna stödröster från andra borgerliga väljare i ett läge där partiet riskerar att hamna under fyraprocentsspärren, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos, till tidningen.

Bland dem som definierar sig som centerväljare är stödet högre, men det är ändå bara hälften som säger sig ha förtroende för sin partiledare, lägst för samtliga ledare för riksdagspartier.

Lööf själv säger sig dock inte vara oroad av opinionsmätningar som visar på låga siffrorn.

– Jag är ganska luttrad. Jag vet att förtroende bygger man på lång sikt. Nu handlar det om att jag ska visa vad Centern gör för skillnad i Alliansen säger Lööf till SVT.

– Det är min huvudsakliga uppgift fram till valet, att förklara vad Centerpartiet gör för skillnad i Alliansen.

Reinfeldt upp, Åkesson ned

Mätningen visar också att stödet bland väljarna i stort minskar för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt medan det ökar för statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Enligt Ipsos har förtroendet för Reinfeldt ökat till 54 procent av samtliga tillfrågade  i februari jämfört med 50 procent i oktober 2012. Han åtnjuter därmed det högsta förtroendet bland samtliga nio partiledare/språkrör som Ipsos frågat drygt 1.400 personer om.

Under samma period har förtroendet för Åkesson sjunkit från 16 till 13 procent. Förtroendeminskningen från oktober för Sjöstedt är 4 procentenheter, från 21 procent till 17.

Förtroendeökningen för Reinfeldt och minskningen för Sjöstedt och Åkesson är de enda statistiskt säkra förändringarna sedan den senaste mätningen i oktober. För övriga partiledare ligger förändringarna inom den statistiska felmarginalen, uppger DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mötet i Maramö

Mer i ämnet