Jopnbas Sjöstedt (V) har tagit över positionen som den partiledare väljarna har högst förtroende för. Foto: TT

Förtroendet faller för Löfven – Sjöstedt i topp

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) är inte längre den partiledare som har högst förtroende bland väljarna. Den positionen har i stället Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tagit över, visar Novus nya partiledarundersökning.

Mellan juni och september har Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ökat från 34 till 36 procent i förtroende. Det betyder att han går om Stefan Löfven och nu är den partiledare som har högst förtroende bland svenska folket, trots att partiet har en mycket mindre väljarskara än Socialdemokraterna.

– Ett högt förtroende för partiledaren betyder inte per automatik att man är ett stort parti. Att Sjöstedt är i topp har inte att göra med att sympatin för hans politik är störst, utan att väljarna känner att de vet var de har honom, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Minskat förtroende för regeringen

Förtroendet för Löfven minskar från 40 till 35 procent, enligt undersökningen. Drygt 35 procent uppger också att de har förtroende för regeringen som helhet, en minskning med 5 procentenheter jämfört i juni. I början av mars låg förtroendesiffran för regeringen på 48 procent.

– Det här bekräftar att människors uppfattning av coronapandemin är att krisen är över. Det bidrar till att Löfven tappar signifikant i förtroende, säger Torbjörn Sjöström.

I övrigt är det små förändringar. Ulf Kristersson (M) ligger fortsatt på en tredjeplats med ett 32 procentigt förtroende och sedan kommer Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD), Isabella Lövin (MP), Per Bolund (MP) och sist Niamko Sabuni (L).

– Vi kan se att de partier som är nära eller till och med under 4 procentspärren har partiledare med lägst förtroende.

”Allt mer kretsar kring partiledaren”

Generellt är det misstron stor bland väljarna, säger Sjöström. Hela 60 procent av de tillfrågade svarade att de har mycket lite eller ganska lite förtroende för Jimmie Åkesson. Lika många har samma låga förtroende för Isabella Lövin.

– Allt mer kretsar kring partiföreträdaren i svensk politik. Om denne har ett lågt förtroende spelar det ingen roll vilken politik partiet driver för väljaren litar inte på partiföreträdaren, säger Torbjörn Sjöström.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel och bygger på totalt 1041 intervjuer mellan den 10–16 september 2020. Personerna som deltagit är mellan 18 och 79 år och är bosatta över hela Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer