Foto: SVT Helgstudion

Mats Knutson: Oerhört intressant att se om S lyckas bromsa fallet

Uppdaterad
Publicerad

Det politiska fokuset på bekämpningen av pandemin har avtagit. I stället är det åter gängkriminalitet och flyktingpolitiken som debatteras. Det konstaterade SVT:s inrikespolitiske kommentator när han svarade på tittarnas frågor i Helgstudion.

– Det är en dyster mätning för statsministern och Socialdemokraterna och det hänger ihop med att man ser att förtroendet för regeringen nu minskar, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

Förtroendet för statsminister Stefan Löfven har avtagit och enligt SVT:s politiske kommentator Mats Knutson beror det på att Sverige är ur den akuta fasen av coronapandemin.

– Nu när andra frågor som är betydligt jobbigare för regeringen, som kriminalitet, migration, våldsbrott blir viktigare för väljarna och coronapandemin försvinner i bakgrunden, då faller förtroendet, säger Mats Knutson i SVT:s Helgstudion.

Den största förändringen, förklarar Mats Knutson, är raset för Stefan Löfven.

– Det är inga större förändringar däremellan. Där har vi Ulf Kristersson, Ebba Busch. Jimmie Åkesson och Annie Lööf som ligger ganska stabilt, säger han och fortsätter:

– Den stora förändringen är raset för Stefan Löfven och det ska bli oerhört intressant att se om det fortsätter under hösten eller om han och Socialdemokraterna lyckas bromsa upp det.

I undersökningen svarade de medverkande med fyra olika alternativ: ganska eller mycket stort förtroende alternativt ganska eller mycket litet förtroende. Är det fler som säger att de inte har förtroende bli det minussiffror.

– Som vi ser här är det nästan bara minussiffror, förutom Jonas Sjöstedt. Det här visar att det är ett mycket dåligt betyg för partiledarna. Att det är flera som saknar förtroende. Det är fler som saknar förtroende för dem än har det för dem, säger Mats Knutson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer