Nya hårda vindar under måndagen. Foto: TT

Vindstötar och knäckta träd drabbade trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Nerblåsta träd har skapat stora problem på många mindre vägar i hela södra Sverige under dagen. Under kvällen minskar blåsten och SMHI har börjat trappa ner sina vindvarningar.

SMHI hade under lördagen utfärdat klass 1-varningar för blåst i hela Götaland, Svealand förutom Dalafjällen och Gävleborgs län. Under kvällen togs varningarna för mycket hårda vindbyar bort för de flesta områden utom Bohuslän, Halland och västa delarna av Skåne.

– Där det fortsätter att vara rätt mycket vind under natten är framför allt Bohuskusten och även Halland. Vid Bohuskusten kan det vara stormbyar, så den varningen kommer att ligga kvar, säger Gustav Åström, meteorolog på SMHI.

I Lapplandsfjällen råder fortsatt klass 1-varning för mycket hård vind med nederbörd. Under söndagen finns det risk för storm på kalfjället.

Trafikverket hade under lördagseftermiddagen mycket att göra med få bort träd som blåst ner och påverkat trafiken på det mindre vägnätet i stora delar av landet.

I Malmö höll en byggnadsställning på att rasa, och räddningstjänsten ryckte ut för att säkra den.

Inställda tåg

Trafikverket har ställt in tågtrafiken under hela lördagsdygnet på flera mindre sträckor i västra Sverige på grund av blåst och högt vattenstånd, samt på sträckan Göteborg-Oslo. På sträckorna Uddevalla-Strömstad och Varberg-Borås ställs trafiken in under både lördag och söndag.

– Som det ser ut nu ska trafiken flyta igen på måndag, men man måste förstås kontrollera ordentligt, det gäller framför allt att kontrollera att det inte ligger nedfallna träd på spåren, säger Camilla Hult på Trafikverkets presstjänst.

Vägtrafiken stängdes helt på Uddevallabron men under kvällen öppnades trafiken för personbilar igen. Det är fortsatt stopp för vindkänsliga fordon. Älvsborgsbron i Göteborg kunde öppnas helt efter att ha varit stängd för tung trafik under dagen.

Höga flöden

Längs västkusten, i Skåne och Blekinge har det rikliga regnandet också medfört mycket höga flöden i många vattendrag.

SMHI har utfärdat klass 2-varning i Säveån, Viskan, Ätran, Nissan, delar av Lagan, Helge å, Mörrumsån och Ronnebyån. Många vattendrag i Götaland har flöden på klass 1-nivå.

Vattenståndet är också mycket högt längs landets kuster och kulingvarningar är utfärdade för landets alla farvatten.

Osäker utveckling

Blåsten håller i sig under helgen och det kan också komma regn och blötsnö på sina håll i södra Sverige. Även i fjällen blir det snöigt och blåsigt.

– Efter helgen är utvecklingen osäker. Det blir nog tillfälligt lite lugnare men från sent på måndagskvällen och vidare in på tisdag och onsdag ser det ut att komma nya lågtryck, säger meteorolog Sofia Söderberg på SMHI.

En klass 2-varning innebär enligt SMHI mycket besvärligt väder som ”kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer