Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sista tremånadersperioden har det sålts åtta procent fler villor än motsvarande period förra året.” Hör mer i klippet. Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Fortsatt nedgång på bostadsmarknaden – men fler villor säljs

Publicerad

Priserna på såväl villa- som bostadsrättsmarknaden sjönk i november, visar månadssiffror från Svensk Mäklarstatistik.

Från toppnoteringen i mars 2022 har bostadsrättspriserna nu fallit med 11 procent i riket. Villapriserna har backat 14 procent. Men nu ökar försäljningen av villor igen.

Priserna på både bostadsrätter och villor sjönk med 1 procent under november, visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik.

På 12 månader är dock bostadsrättspriserna upp 1 procent medan nedgången för villor nu skrivs till 3 procent.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olssons fastighetsförmedling, beskriver läget på bostadsmarknaden som lite avvaktande.

– Men framförallt så är priserna egentligen ganska höga, oavsett om det går upp eller ner någon procent. En ganska stark bostadsmarknad, säger han i Morgonstudion.

Ett visst gap mellan köpare och säljare gör att det inte har sålts lika många bostäder som tidigare. Utbudet är därför väldigt stort för tillfället, och oron som bostadssäljarna känner har aldrig varit så hög som nu, enligt Erik Olsson Bostadsindex.

”Blekt klimat”

Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar, konstaterar att försäljningstiderna är längre och att det just nu är många omvisningar och osålda bostäder.

– Det är fortfarande köparens marknad, säger han.

– Vi ser ett allmänt blekt klimat på bostadsmarknaden med smårörelser, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Men nu går det kanske att ana en islossning, åtminstone på villamarknaden. Antalet sålda villor var åtta procent fler jämfört med de senaste månaderna, visar siffrorna från Svensk Mäklarstatistik. Antalet sålda bostadsrätter är däremot lägre.

Inga stora förändringar

Vid det senaste räntebeskedet valde Riksbanken att pausa räntehöjningarna, men från marknadshåll räknar man snarare med att det är slut höjt och att sänkningar av styrräntan kommer under 2024. Samtidigt sänker allt fler banker räntor på bolån.

Enligt Marcus Svanberg måste man dock budgetera för ett ränteläge som även över tid är betydligt högre än det tidigare nollränteläget.

– Även om det börjar gå ner ska vi inte förvänta oss de här superlåga räntorna igen, och det måste man ta höjd för i sin ekonomi, säger han.

Fakta: Bostadspriserna i Siffror

Från toppnoteringen i mars 2022 har bostadsrättspriserna fallit med 11 procent i riket. När det gäller villapriserna är nedgången 14 procent, från toppen förra våren.

Prisstatistiken nedan baseras på försäljningen av bostäder under september 2023-november 2023. Tolvmånaderssiffra inom parentes.

Bostadsrätter:

Riket: -1 procent (1 procent)

Centrala Malmö: -1 procent (3 procent)

Stor-Stockholm: 0 procent (3 procent)

Centrala Göteborg: -2 procent (2 procent)

Stor-Göteborg: -1 procent (3 procent)

Centrala Malmö: -1 procent (0 procent)

Villor:

Riket: -1 procent (-3 procent)

Stor-Stockholm: -1 procent (-3 procent)

Stor-Göteborg: -2 procent (-3 procent)

Stor-Malmö: -1 procent, (4 procent)

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.