M-politiker säger fortsatt nej till anhöriginvandring

Uppdaterad
Publicerad

Fortsatt nej till anhöriginvandring även när den tillfälliga flyktinglagen slutar gälla. Det tycker en majoritet av Moderaternas ledande kommunpolitiker, visar SVT:s undersökning. Därmed blottas sprickan i alliansen.

De tre mindre allianspartierna L, C och KD vill att det åter ska bli möjligt med familjeåterföreing när den tillfälliga lagen slutar gälla 2019. Moderaterna har istället gång på gång slagit fast att man vill permanenta lagen i sin helhet.

Partiledningen har brett stöd

SVT har frågat ledande moderata kommunpolitiker i alla de kommuner där partiet sitter i fullmäktige vad de tycker. Det visar sig att partiledningen har brett stöd för sin linje.

60 procent tycker att det är ett dåligt förslag att tillåta anhöriginvandring igen när lagen löper ut. En tredjedel, 33 procent, går istället på allianskamraternas linje och tycker att det är ett bra förslag.

Så svarade moderatpolitikerna i undersökningen

Visa

192 av 283 tillfrågade tog ställning till följande förslag:

När den tillfälliga flyktinglagen slutar gälla bör det åter bli möjligt med anhöriginvandring.

  • Mycket bra 5 procent
  • Ganska bra 28 procent
  • Ganska dåligt 38 procent
  • Mycket dåligt 22
  • Vet ej/ingen åsikt 7 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer