Foto: TT

Tre av tio kommunala M-politiker: SD inte rasistiskt

Uppdaterad
Publicerad

Tre av tio ledande moderata kommunpolitiker anser inte att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Det visar SVT:s undersökning.
Därmed går de emot vad partiledaren Anna Kinberg Batra (M) tidigare slagit fast.

Det var i SVT:s Agenda i slutet av augusti som Anna Kinberg Batra (M) definerade Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti.

–  De skyller ju alla Sveriges problem på invandring. Då är det ju rasistiskt, då ställer man ju grupper mot varandra och sätter etiketter på andra människor och det löser ingenting, sade hon.

SVT har nu frågat Moderaternas ledande kommunpolitiker om hur de ser på Sverigedemokraterna. Av de knappt 200 som svarat håller 61 procent med sin partiledare.

– Sverigedemokraterna har demonstrerat ganska tydligt att man tror på en svensk verklighet som något annat och bättre än alla andra verkligheter. Det är så oflexibelt gentemot personer med annan bakgrund att man hamnar i den rasistiska fållan, säger Ulf Hilding (M) gruppledare i Ljusnarsberg.

”I grund och botten en rasistisk syn”

Gruppledaren i Tomelilla Per-Martin Svensson (M) hänvisar till partiets rötter.

– Partiet är grundat från vit makt-rörelsen så är det bara. Det är många anhängare som inte är rasister men i grund och botten har partiet en rasistisk syn, säger han.

”Kan inte hålla på att dissa ett parti”

Men 30 procent av de kommunpolitiker som svarat tar helt eller delvis avstånd från Kinberg Batras påstående. En av dem är Arne Lernhag (M) kommunalråd i Öckerö.

– Sverigedemokraterna är inte ett rasistiskt parti men de har rasistiska rötter, säger han.

Bo Frank (M) kommunalråd i Växjö håller inte heller med sin partiledare om att SD är rasistiskt.

– Hon får definera dem som hon vill men jag tycker inte att de är ett rasistiskt parti. Man kan inte hålla på och dissa ett parti som har ett omfattande stöd av svenska folket. Då känner de som röstat på SD att de blir dissade av de etablerade politiska partierna.

Utesluter inte SD-samarbete

Han utesluter inte ett framtida samarbete med SD.

– Sverigedemokraterna har ett rasistiskt ursprung och är inte tillräckligt rumsrena ännu för att kunna samarbeta med. Men förr eller senare kommer man se till att man blir rumsrena och då kan man inte utestänga samarbete i framtiden. Det kan man inte göra med något politiskt parti, säger han.

Så svarade moderatpolitikerna i undersökningen

Visa

Samtliga 283 tillfrågade fick ta ställning till följande:

Instämmer du i påståendet att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti?

  • Instämmer helt: 28 procent
  • Instämmer delvis: 33 procent
  • Tar delvis avstånd från: 25 procent
  • Tar helt avstånd från: 5 procent
  • Ingen åsikt/vet ej: 9 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer