Fortsatt tvekan om civilkurage-lag

Uppdaterad
Publicerad

Enligt svensk rätt finns det i dag ingen allmän skyldighet att ingripa om en person befinner sig i en nödsituation. En lag som skulle göra det olagligt att inte göra något har diskuterats, men många av de myndigheter och organisationer som läst förslaget är emot en sådan.

Özgür Acat stoppade en våldtäkt i Skärholmen 2007. Han var på väg hem en kväll i november när han såg något som verkade misstänkt.

-Jag gick nära, då såg jag att något inte stämde, han började gräva in i henne, säger han.

Han gick fram och avbröt det som höll på att hända,

-Jag har själv systrar, man kan sätta sig själv i den situationen, då hoppas man att någon annan griper in, säger han.

Inte självklart

Men det är inte lika självklart för alla att gripa in och i flera år har en lagstiftning diskuterats, som skulle innebära att det blir olagligt att inte ingripa när man ser någon som befinner sig i en nödsituation.

Myndigheter och organisationer har fått tycka till i en remissrunda, och när svaren nu sammanställts visar det sig att många inte tycker att någon lagstiftning behövs.

-Jag känner mig tveksam till om det här skulle få effekt, istället handlar det om att vi talar om hur vi behöver behandla varandra, säger Anna Skarhed, justitiekansler.

-De allra flesta människor har en självklar moralisk kompass, och den bör vi försöka bibehålla.

Utredare avråder

Under 2009 tillsatte regeringen en utredning kring den här frågan. Resultatet av den presenterades tidigare i år, utredaren kom fram till att ingen lag behövs i Sverige.

Men det är många länder i Europa som har lagstiftat om civilkurage, bland annat Sveriges grannländer. Flera som är för lagen har lyft fram Norge som exempel och undrat varför inte Sverige har en liknande lag.

-Sverige är inte unikt. Vi kan göra samma bedömning som Norge, men utredaren har inte funnit några positiva effekter i Norge, säger justitiekanslern.

Oskar Jönsson

oskar.jonsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.