Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I sex dagar har vi inte fått svar på det kompromissförslaget vi lagt” – Hör Martin Ådahl (C) om pensionsförslaget.

Fortsatt tvist om pensionerna – Centern dröjer med budgetbesked

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet har fortfarande inget besked om man kommer att stödja regeringens budget. I stället presenterar man nu offentligt sitt eget ”kompromissförslag” kring den stora stötestenen: pensionerna.

Men oenigheten är stor, och riksdagens finansutskott skjuter nu upp sitt budgetbeslut till efter helgen.

Regeringens garantitillägg från budgeten hänger löst men kompromissförsök görs i riksdagens pensionsgrupp, som redan mötts sju gånger. I gruppen sitter dock vare sig Miljöpartiet, Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet, vilket försvårar en lösning.

”Försökt med alla medel”

Centerpartiet har krävt att frågan måste lösas i pensionsgruppen och ser sig som ett slags medlare. Partiet menar dock att man har misslyckats – och presenterar därför sitt förslag till hur pensionerna kan höjas.

– Vi har försökt med alla medel att få till en kompromiss, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl, på en pressträff vid 9-tiden på torsdagen.

En timme senare möttes riksdagens finansutskott. Men strax innan man skulle sätta ned foten om innehållet i vårändringsbudgeten begärde Centern mer tid för förhandlingar om pensionerna.

– Behövs det mer tid för att diskutera, är vi beredda att göra det, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Flera förslag på bordet

På bordet ligger utöver C:s förslag redan tre andra förslag på bordet. Ursprungsförslaget från regeringen, V och MP med ett garantitillägg till pensionärerna med sämst ekonomi. Ett motförslag från oppositionen. Och ett kompromissförslag från regeringen. Det förslaget är tänkt att gå högeroppositionen till mötes. Men regeringen och högeroppositionen har hittills inte kunnat enats.

”Vi vill försöka hitta en gemensam lösning och har lagt fram ett kompromissförslag på Pensionsgruppens bord”, twittrar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Omröstning nästa vecka

Beslutet kommer i stället att fattas på måndag klockan 11. Två dagar senare, den 15 juni, röstar riksdagen om vårändringsbudgeten.

Vilket förslag som till slut godkänns av riksdagen beror på C, som inte vill uppge hur man tänker rösta om partiets eget pensionsförslag inte får gehör.

– Det vore inte speciellt strategiskt av mig att nu säga hur vi röstar om de andra partierna inte tar vår utsträckta hand, säger Martin Ådahl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omröstningen om pensionerna är ett dilemma för Annie Lööf, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Foto: TT, SVT

De olika pensionsförslagen

Regeringens förslag fanns med i vårändringsbudgeten och är ursprungligen Vänsterpartiets förslag, ett förslag som V krävde skulle läggas fram för att man skulle släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister. Det ska ge pensionärer med de lägsta inkomsterna upp till en tusenlapp mer i månaden, skattefritt. Det ska kosta över 9 miljarder nästa år.

Förslaget från M, KD, SD och L kostar ytterligare några miljarder mer för statskassan räknat på helår. Det består bland annat av höjd garantipension, höjt bostadstillägg och sänkt skatt för pensionärer. Där ska en del börja falla ut i oktober.

Centerpartiet förslag innebär, enligt partiet, att garantipensionen höjs med 800 kronor och att den uppräkning av pensionerna som skulle ske vid årsskiftet genomförs redan i höst. Därtill vill C höja bostadstillägget.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.