Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nästan alla länder planerar att öka utvinningen av olja och gas till 2050. Foto: Sue Ogrocki

Fossilchock trots klimatkris – dubbelt så stor utvinning än klimatet klarar

Uppdaterad
Publicerad

Det planeras dubbelt så mycket utvinning av fossila bränslen 2030 som klimatmålen klarar. Den slutsatsen dras i en ny forskningsrapport idag.

Trots klimatkrisen planerar världens länder alltså att öka produktionen av olja, kol och gas.

– Vår rapport visar att vi måste börja fasa ut fossila bränslen nu, säger en av författarna.

Förra året eldades det mer fossila bränslen än någonsin. Koldioxiden som bildas lägger sig som en värmande filt runt jorden. För att hejda uppvärmningen måste utvinningen börja minska här och nu.

Men en genomgång som Stockholm Environment Institute gjort med flera andra forskningsinstitut visar att den globala produktionen istället kommer att öka de närmaste åren. Kol kommer att börja minska först omkring 2030, och produktionen av olja och gas kommer att vara konstant respektive öka ända till 2050.

– Den globala produktionen av olja, gas och kol måste börja minska nu, säger Ploy Achakulwisut, klimatpolitikexpert och en av författarna vid SEI.

Det är ett stort gap mellan hur stor produktion av fossila bränslen som planerar och vad som krävs för att nå klimatmålen. Foto: SVT

Utvinningen måste vända ner direkt och gå brant nedåt för att det ska gå att nå klimatmålen om max 1,5 eller 2 graders uppvärmning som alla länder har lovat att hålla.

-Trots löftena fortsätter stater att plöja ner pengar i en smutsig och döende industri, mitt ibland alla möjligheter inom förnybar energi. Ovanpå ekonomiskt vansinne är det en klimatkatastrof som vi själva orsakar, säger Neil Grant, energiexpert på Climate Analytics.

Vid 2030 kommer det produceras dubbelt så fossila bränslen mycket som klimatet tål. Rapporten visar att det är mycket osannolikt att världen klarar 1,5-gradersmålet.

– Ja, det är verkligen i fara. Vi kan ha tömt den återstående utsläppsbudgeten redan vid 2030 så vi behöver snabba, konkreta åtgärder från alla länder för att leva upp till deras löften, säger Ploy Achakulwisut.

production gap report

Rapporten visar att gapet mellan hur mycket fossila bränslen som planeras och vad som krävs för att klara klimatmålen från Paris 2015.

Bakom studien står ett 80-tal forskare vid Stockholm Environment Institute (SEI), Climate Analytics, E3G, International Institute for Sustainable Development (IISD), och United Nations Environment Programme (UNEP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.