Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vill man se slutet på de sena EM-matcherna får man göra det någon annanstans än på krogen i år. Foto: Thomas Johansson/Erik Simander/Fredrik Sandberg/TT

FHM: Restauranger måste stänga innan matchen är slut

Uppdaterad
Publicerad

Först ut i fotbolls-EM är Turkiet-Italien klockan 21 på fredagen. En match som inte kommer vara slut innan restauranger tvingas stänga. Något som väckt ilska bland fotbollssupportrar, men inget som Folkhälsomyndigheten vill ändra på.

O'Learys-restaurangerna kommer de att visa matchen så länge som möjligt. De driver frågan om att kunna förlänga öppettiderna innan 1 juli om smittspridningen fortsätter minska.

– Det skulle göra stor skillnad om vi hade möjlighet att visa klart matchen även om vi kanske inte serverar alkohol efter 22 eller släpper in nya gäster efter 21, säger kommersiella chefen Linda Eriksson.

Olika förutsättningar

Restaurangen Harrys har en del restauranger som visar matcherna. Linda Eriksson, kommersiell chef även för Harrys, tror att ännu fler restauranger hade visat matcherna om öppettiderna hade förlängts.

– Varje restaurang får bedöma hur gästerna kan lämna på ett säkert sätt innan 22.30. Förutsättningarna är olika beroende på hur restaurangen ser ut och hur gästerna kan sitta.

”Frustration”

Samtliga Pitcher's restauranger kommer sända alla EM-matcher. Man kommer stänga innan sista halvleken är slut när det gäller matcherna som startar klockan 21.

– Det finns så klart en frustration kring restriktionerna och de sena matcherna. Att vara tvungen att stänga mitt under en EM-match där Sverige spelar påverkar inte bara en behövd omsättning, det blir också en säkerhetsfråga för personalen, säger Marcus Väisänen, marknadschef för Pitcher's.

Hoppas på förändring

Även Allstar kommer att behöva stänga innan matchen är slut, något som kommer att minska antalet gäster, tror driftchefen, Mikael Johansson.

– Risken är att man istället sitter 30 personer hemma hos någon och ser matchen istället, för folk vill se matcherna tillsammans. Då är det bättre att se matchen på en restaurang där det är reglerat och en så säker miljö som det går att få.

FHM säger nej

På Stars and Stripes sänder man så mycket man kan. Så även där kommer gästerna behöva avvika innan sista matchen är över om kvällarna.

– Det är synd att vi inte gör som i Danmark och låter restaurangerna ha öppet till 24:00 från och med måndag, säger vd Niklas Holgersson.

Folkhälsomyndigheten håller dock fast vid att restauranger måste stänga. Se mer i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer