BOOST by FC Rosengård hjälper ungdomar hitta jobb och utbildning. Foto: SVT

Fotbollsklubben gör jobbet samhället inte klarar

Uppdaterad
Publicerad

Malmö brottas med skyhög arbetslöshet i vissa områden. Särskilt svårt att få jobb är det för ungdomarna som inte gått ut gymnasiet. Där samhällsinsatserna inte räckt till, har fotbollsklubben BOOST by FC Rosengård lyckats bättre.

När vi besöker BOOST by FC Rosengård pågår en mattelektion och en lektion i engelska. Snart börjar en workshop som ska förbereda för anställningsintervjuer. Parallellt sitter vägledare i enskilda samtal med ungdomar.

– Vi försöker fylla ett glapp i den service samhället ger ungdomar, säger verksamhetschefen Filippa Engstrand.

Agenda

Problemet är egentligen inte bristen på jobb eller riktade insatser, menar hon.

”Allting finns här”

– Allting finns där. Jobben, praktikplatserna, utbildningarna. Om man bara vill och vet vad man vill. Och det är egentligen där vi har den stora utmaningen för unga. Med bristande erfarenhet av arbetsmarknad och utan slutförd gymnasieutbildning så är det svårt att veta vad man vill och hur man ska ta sig dit. Vad vi försöker göra är att vara en länk mellan ungdomarna och alla de insatser som redan finns i samhället.

En del i filosofin är att individanpassa den hjälp som erbjuds. Det kan handla om coacha fram till en praktikplats eller hjälpa till med bristande kunskaper. Mer än hälften av ungdomarna som kommer hit har inte gått klart gymnasiet.

– Om man redan har ett misslyckande bakom sig kan det kännas tufft att gå flera år på komvux. Så vi försöker ge självförtroende, motivation och kunskap.

Hälften fått jobb eller utbildning

BOOST by FC Rosengård har funnits i sex år. Över hälften av de ungdomar, mellan 18 och 24 år gamla, som sökt sig hit har fått jobb eller utbildning.

Projektet finansieras i huvudsak av Europeiska socialfonden. Arbetsförmedlingen och några kommuner runt Malmö är också med och bidrar.

Den vanligaste frågan de får är varför en fotbollsklubb håller på med arbetsmarknads- och integrationspolitik.

– Under lång tid har klubben funnits i Rosengård och funnits nära människor som behöver komma in i samhället. Det har ett stort antal privata företag sett och stöttat föreningen ekonomiskt. Så vi har haft ett värdefullt nätverk med kontakter till näringsliv och myndigheter. Efter 15 år blev vi professionella på det här, så nu driver vi det här som en stor del av verksamheten.

”Nu är det annorlunda”

Även om utmaningarna är stora så ser Filippa Engstrand relativt ljust på framtiden.

– Arbetsmarknaden i Malmö ser ju gynnsam ut, egentligen. I många år har vi haft bristyrken bara i jobb som krävt långa utbildningar. Nu ser det annorlunda ut. För en ung person kan det räcka med ett år så har man jobb som till exempel undersköterska eller bussförare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet