Fotbollsspelare ska lämna fingeravtryck

Publicerad

Migrationsverket skärper kontrollen av utomeuropeiska spelare som vill delta i fotbollsturneringen Gothia Cup. Från och med 2011 ska de tvingas att lämna fingeravtryck för att få inresetillstånd till Sverige, rapporterar Göteborgs-Posten.

På så sätt vill verket försvåra att spelare hoppar av och söker asyl med hjälp av oriktiga uppgifter. Fingeravtrycken ska göra att de lätt går att känna igen om de dyker upp och söker asyl någonstans i Sverige eller i andra länder inom Schengen.

Fem spelare från Tanzania försvann efter årets turnering. I måndags hade ingen av dem sökt asyl. Men Leif Andersson, enhetschef på asylprövningsenheten i Göteborg, uppger att de flesta brukar vänta en tid innan de lämnar in en asylansökan.

Då ligger det inte lika nära till hands att verket gör kopplingen mellan den sökande och Gothia Cup, rapporterar tidningen.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer