Förundersökningen mot våldtäktsanklagad sverigedemokrat läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen mot den riksdagsledamot från Sverigedemokraterna som varit misstänkt för sexuella övergrepp mot den tidigare partikollegan Hanna Wigh läggs ned.

Anklagelserna presenterades i TV4:s program Kalla Fakta i september tidigare i år och chefsåklagare Maria Sterup inledde då en förundersökning för misstankar om våldtäkt och sexuellt ofredande.

I dag har hon beslutat att lägga ned förundersökningen.

– Det har genomförts förhör med parterna samt andra som haft uppgift att lämna i ärendet och viss skriftlig bevisning har inhämtats. I förundersökningsmaterialet står ord mot ord och det saknas objektiv utomstående bevisning som kan klargöra vad som hänt mellan parterna, skriver åklagaren i beslutet.

Bedyrat sin oskuld

Riksdagsledamoten är inte förvånad över att åklagaren lägger ned förundersökningen.

– Det var väntat, men det har varit en två månader lång mardröm som nu är över säger SD-ledamoten till SVT Nyheter.

Han har hela tiden bedyrat sin oskuld.

– Det är skönt, en stor lättnad, säger han.

Fattades stödbevisning

Chefsåklagare Maria Sterup vill inte gå in på några detaljer kring det här fallet, eftersom förundersökningen är nedlagd men pekar på att det hade krävts stödbevisning för att gå vidare.

– Det är en nackdel att anmälan har dröjt och det hade behövts stödbevisning.

– Jag kan bara prata generellt men när det gäller sexualbrott så krävs det stödbevisning, vilket kan vara att den som anmält exempelvis haft skador som andra har sett, har gjort en läkarundersökning eller berättat för någon annan direkt efter att det har hänt, säger hon till SVT Nyheter.

Wighs advokat begär in handlingar

Hanna Wigh menar att SD-ledamoten ska ha ”tagit stryptag, tryckt upp henne mot en vägg och samtidigt fört upp fingrar i hennes vagina”.

Elisabeth Massi Fritz är Hanna Wighs advokat och hon skriver i en kommentar till SVT Nyheter att hon är kritisk till att åklagaren rubricerade handlingen som ”mindre grov våldtäkt”.

-Det är också en handling som ägt rum på en arbetsplats, vilket jag ser som försvårande, skriver hon.

Nu ska Wighs advokat begära in alla handlingar i målet för att granska både polis och åklagarens arbete.

-Jag vill vara säker på att ingen har slarvat och jag vill veta exakt vilka utredningsåtgärder som har vidtagits av åklagaren. Därefter kommer jag och min klient att överväga en överprövning av åklagarens nedläggningsbeslut, skriver Massi Fritz i en kommentar till SVT Nyheter.

Riksdagsledamoten återgår till arbetet

Sedan förundersökningen inleddes har riksdagledamoten inte deltagit i riksdagsarbetet. Nu kommer han att återvända till riksdagen.

Varför han har anklagats har han ingen klar bild över, men säger till SVT Nyheter att det ligger nära till hands att tro att det har att göra med den mångåriga och djupgående konflikt som funnits mellan Hanna Wigh och partiledningen.

– Det hela har varit djupt traumatiskt och tragiskt och jag skulle förstås önskat att åklagaren lagt ned förundersökningen för att de inte trodde på målsägaren, säger riksdagsledamoten

SVT Nyheter har utan framgång sökt Hanna Wigh som numera är politisk vilde i riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledamot anklagas för sexbrott

Mer i ämnet