FP: ”Dela på pension vid skilsmässa”

Uppdaterad
Publicerad

Vid skilsmässor får oftast kvinnorna lägre pension än männen. Nu vill Folkpartiet att pensionen ingår vid bodelningen.

– Det här är en stor och viktig jämställdhetsfråga för hundratusentals människor, säger FP-ledaren Jan Björklund.

Tillsammans med jämställdhetsminister Maria Arnholm och riksdagsledamoten Barbro Westerholm presenterade Jan Björklund förslaget inför Folkpartiets valupptakt på söndagen på Berns i Stockholm.

– Vi har 140.000 kvinnor vars pensioner nu ligger under fattigdomsgränsen. Vi kan inte fortsätta att se på. Vi måste göra någonting åt det. Det här är en väg att gå därför att det här blir en omfördelning av den förmögenhet som paret har, säger Barbro Westerholm, partiets talesperson i socialpolitiska frågor.

Vill ha utredning

Hon sticker inte under stol med att en fördel är att förslaget inte belastar statsfinanserna. Exakt hur fördelningen ska ske, och om den ska omfatta alla delar av pensionen, vill partiet att en utredning ska se över.

Pensionsfrågan var en av dem som Jan Björklund tog upp i sitt tal till partimedlemmarna. Men han inledde med situationen i Mosul, Irak, där kristna tvingats fly ifrån efter dödshot från Islamiska staten. Jan Björklund sade att världen alltför många gånger i efterhand reagerat på folkmord.

– Den här gången finns inga ursäkter, massakrer har redan ägt rum. Men det stora folkmordet har ännu inte hunnit ske, men det kommer att ske om ingen gör något, sade han och uppmanade världssamfundet att agera.

Förbjudet att snooza

Björklund sade sig vara optimistisk inför valet men erkände att han också läser opinionsmätningar. Samtidigt påpekade han att det är fullt möjligt att vända läget.

– För kretsen här inne är det totalt förbjudet att trycka på snoozeknappen när väckarklockan ringer, utan upp och valarbeta, sade han.

Fakta: Vill ha bred uppgörelse

Eftersom män tjänar mer än kvinnor i dag innebär det att män även får högre pension. Kvinnor har i genomsnitt 71 procent av männens pension.

I dag ingår bara den privata delen av pensionen i bodelningen. Folkpartiet vill att en större del av pensionen ska ingå i giftorättsgodset och delas vid skilsmässa. Exakt hur fördelningen ska gå till vill partiet att en utredning ska titta på. Reformen ska också ske i samarbete med partierna som står bakom den nuvarande pensionsmodellen. (TT)

Källa: Folkpartiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.