Utbildningsminister Jan Björklund Foto: TT

FP: Högre löner till kvinnoyrken

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet vill utöka systemet med karriärtjänster med 5.000 kronor högre lön inom skolan. Modellen ska gälla också för förskollärare och sjuksköterskor om partiet får igenom sitt förslag.

– Målet är att var fjärde lärare, var fjärde förskollärare och var fjärde sjuksköterska ska omfattas av detta, säger partiledare Jan Björklund (FP).

Folkpartiets vallöfte ska gälla ytterligare 10.000 nya förstelärare. Men modellen ska kopieras så att också 2.000 förste-förskollärare och 2.000 specialistsjuksköterskor eller barnmorskor kan få en karriärtjänst med högre lön. Kostnaden för detta är en miljard kronor, berättar Björklund under sin presskonferens på lördagsförmiddagen i Almedalen.

Val 2014

V: ”Han har ingen finansiering”

I går underströk finansminister Anders Borg (M) att det absolut inte finns några pengar för ofinansierade reformer. Också Björklund säger idag att principen ”krona för krona” ska gälla.

– Antingen kan man finansiera det genom högre intäkter eller lägre utgifter. Vi kommer att återkommer med detta senare, säger han.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson tycker att ambitionen att höja kvinnors löner är bra, men att Björklunds förslag bara påverkar några få utvalda yrkesgrupper på marginalen.

– Jag vet inte hur trovärdigt det är. Han har ingen finansiering. Det går inte att höja skatten på snus för att säkra välfärden, säger hon.

Arnholm: Lönefrågan är viktigast

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) var med på presskonferensen och påpekade hur viktig lönen är för jämställdhet.

– Jag tror att lönefrågan är den viktigaste jämställdhetsfrågan i dag.

Enligt Skolverkets statistik är tre av fyra förstelärare idag kvinnor, 77 procent. På grundskolan är kvinnorna något överrepresenterade bland de som fått de nya karriärtjänsterna. Enligt jämställdhetsministern är det viktigt att följa utvecklingen så inte kvinnorna på längre sikt blir underrepresenterade.

– Vi måste vara vaksamma på det, säger Arnholm (FP)

”Jag vet hur man trixar undan pengarna”

Att det är just statliga pengar som sätts av för att höja lönerna är själva nyckeln till att det ska fungera, menar Björklund. Redan har pengar avsatts som räcker till 15.000 förstelärartjänster i höst.

– Annars blir det inte så. Jag har varit kommunalpolitiker i 12 år. Jag vet precis hur man trixar undan de pengarna, säger han.

Att Folkpartiets utspel i dag sker på jämställhetsområdet genom lönesatsningar på kvinnodominerade yrken är ingen slump. Enligt Björklund beror det på valresultatet i EU-valet där valraketen Feministiskt initiativ tog sig in i Europaparlamentet på jämställdhetsfrågan. Denna blev också den röda tråden genom hans tal från Almedalsscenen i dag. 

– Felet med Gudrun Schyman är inte att hon är feminist utan att hon är socialist, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet