FP öppnar för tvång att ta emot ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet utesluter inte ett framtida tvång mot kommuner som inte tar emot ensamkommande flyktingar. Förslaget lades fram av Miljöpartiet under helgen.

Under partiledardebatten i SVT Agenda igår kväll utvecklade språkröret Åsa Romson (MP) partiets förslag att tvinga alla kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Jag tycker det är viktigt att vi ser att medmänskligheten i Sverige, den bär vi tillsammans. Nu är det inte särskilt många kommuner som inte har avtal med Migrationverket, men det finns en del, sa hon.

Partiledardebatt i Agenda

– Vi ska vara med och ge tryggt hem, både till barn och de som är skyddsbehövande. Då behöver vi sprida det och se till att det är en uppgift i alla kommuner. Att man åtminstone inte kan säga nej till det, fortsatte hon sen.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund tycker också det är skamligt att det fortfarande finns kommuner som inte vill ta emot flyktingbarnen. Han utesluter inte ett framtida tvång mot de kommuner som fortsätter vägra, även om det bästa vore om kommunerna tog ansvaret frivilligt.

SVT: Men om de inte gör det, är du beredd att tvinga då?

-Ja, ytterst tycker inte jag att man ska utesluta det för framtiden. Men vi är inte där än, säger Björklund (FP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt i Agenda

Mer i ämnet