All spekulation om hur de sista rösterna skulle få mandaten att dansa är över. Kvar ekar de kritiska rösterna av det svenska valsystemet.
En av dem är Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han vill se färre och större valkretsar för att komma bort från den stökighet som vi bevittnat i veckan. I dag finns 29 valkretsar.
Den senaste större genomgången av valkretsindelningen gjordes av Nomineringsrätts- och valkretskommittén 1995. I direktiven var utgångspunkten att valkretsarna borde vara mindre. Men kommitténs förslag om 34 valkretsar samlade inte tillräckligt bred enighet.
Även 1999 års författningsutredning tog upp frågan om en ändring av riksdagsvalkretsarna.
”Mycket proportionerligt”
Den stora parlamentariska grundlagsutredningen var i december 2008 klar med sin översyn av regeringsformen. Nyheterna genomförs vid årsskiftet efter ett andra riksdagsbeslut i höst.
Men någon förändring av proportionaliteten i valsystemet blir det inte. Utredningen gjorde utifrån valresultatet 2006 simuleringar med valkretsindelningar, valkretsmandat och divisorer (för jämkade uddatalsmetoden). Resultaten bekräftade i stort vad 1995 års kommitté kommit fram till, tyckte utredarna – som inte djupare bedömde matematiken.
-Det svenska valsystemet bedömdes, jämfört med andra länder, som mycket proportionerligt, säger utredningsledamoten, riksdagsman Henrik von Sydow (M).
Fler utjämningsmandat
TT: Vad säger du om vad som hänt i dagarna?
-Det är för tidigt att spekulera i ändringar av den svenska vallagen.
Systemet anses gynna de större partierna och missgynna de mindre – och varken M eller Socialdemokraterna verkar sugna på nyordning.
Men Erik Ullenhag, Folkpartiets partisekreterare, tycker att valresultatet visar på behov av fler utjämningsmandat i valen till riksdagen.
-Av det enkla skälet att vi nu är i en situation då väljarna tror, när de röstar, att det får ett visst utslag. Vi uppfattar alla egentligen att vi har ett system som är proportionellt, att Folkpartiet får sin proportionella andel av väljarna i riksdagen, och även andra partier.
TT