Foto: Scanpix

FP vill införa ännu en ”pappamånad”

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiets partistyrelse vill införa en tredje ”pappamånad”.
Beslutet togs vid dagens styrelsemöte.

– Det är ett bra stöd för att kvinnor ska få högre löner och högre pensioner, säger jämställdhetsminister Maria Arnholm.

I dag är 60 av föräldraförsäkringens 480 dagar reserverade till den ena föräldern och kan inte överlåtas till den andra.

Maria Arnholm menar att en tredje pappamånad skulle leda till ett mer jämlikt föräldraskap och högre löner för kvinnor.

– Kvinnor har lägre löner och lägre pensioner. Vi vet att det beror på att de tar huvudansvaret för hem och familj. Genom att öka jämställdheten i föräldraledighetsuttaget ökar vi också möjligheter att få högre löner och högre pension.

Och det ska man göra med tvång?

– Det här är en möjlighet att vara hemma med sina barn under 13 månader, och att reservera tre av dem till vardera föräldern är ett bra stöd för att kvinnor ska få högre löner och högre pensioner.

På landsmötet för två år sedan så beslutade ni att inte förändra, vad har ändrats sedan dess?

– Man hoppas hela tiden att det ska bli mer jämställt, men det händer ingenting. Det är fortfarande bara drygt 20% av föräldraledigheten som tas ut av pappor, det går för långsamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer