Foto: TT

FP vill utvisa IS-terrorister

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet vill se hårdare tag mot terrorister. Långa fängelsestraff och hot om utvisning ska avskräcka människor från att lämna Sverige för att åka på terrorresor, enligt partiledare Jan Björklund.

Mer än 100 personer från Sverige har rest till Syrien eller Irak för att strida med olika terrororganisationer, men Säpo befarar att det kan vara långt fler än så, 300.

– Det borde vara olagligt och belagt med mycket stränga fängelestraff att delta i terrorism. Terroristerna riskerar att återvända till Sverige och begå terrorhandlingar här. Det som hände i Frankrike kan hända i Sverige, säger Folkpartiets partiledare Jan Björklund.

Terroriströrelsen IS

Han menar att de som inte är medborgare i Sverige, utan har uppehållstillstånd här, ska utvisas och inte vara välkomna tillbaka.

Är det ett alternativ att dra in medborgarskapet för de som ansluter sig till terrororganisationer?

– Nej, det strider mot svensk grundlag. 

”Oacceptabel flathet”

Örebro kommun har erbjudit IS-terrorister praktikplats och psykologhjälp. Jan Björklund tycker att det är fel väg att gå.

– Det Örebro gör är provocerande och tyder på en oacceptabel flathet. Det sänder en signal att det terroristerna gör är okej. Det ska vara hårda fängelsestraff och därefter kan de erbjudas hjälp, eftersom de ju ska slussas ut i samhället.

Är straff bättre än hjälp?

– Med hårda straff sänder man en signal att det här inte är tillåtet.

Snabbutredning pågår

Folkpartiet kommer nu väcka förslagen i riksdagen och regeringen har beslutat om en snabbutredning för att se vilka möjligheter som finns för att kriminalisera resor med syfte att delta i krig.

– Det blir olagligt att planera sådana här resor, organisera och rekrytera. Det betyder att betydligt färre kommer att ha möjlighet att lämna Sverige för att delta i terrorkrig i exempelvis Syrien. Det gör det också lättare att lagföra dem när de kommer tillbaka, de som överlever, sa inrikesminister Anders Ygeman (S) i Agenda den elfte januari.

Skulle en sådan lag kunna verka kontraproduktivt på så sätt att föräldrar på grund av rädsla inte ber myndigheter om hjälp?

– Jag tror att den stora rädslan är att deras son eller dotter ska åka och bli dödad i ett annat land, säger Anders Ygeman.

Han tycker att kritiken som framförts om att inte tillräckligt mycket har gjorts för att förebygga extremism är riktig.

– Det har gjorts för lite förebyggande arbete, det har också gjorts för lite lagstiftande arbete. Det är fortfarande lagligt att resa ner och strida. Det tycker jag är fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet