FRA förutsåg kriget i Georgien

Uppdaterad
Publicerad

FRA spanar på Rysslands politiska och militära ledning. Genom spaningen kunde FRA 2008 förutse att Rysslands krig mot Georgien skulle bryta ut, vilket USA missade.

SVT har tidigare avslöjat att USA ser Sverige och Försvarets Radioanstalt, FRA, som en ledande partner i spioneriet mot Ryssland. Det visar dokument som den tidigare försvarsanalytikern Edward Snowden läckt från amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten NSA.

Nu visar Svenska Dagbladet, SvD, på ett konkret exempel på vad FRA:s spaning har avslöjat.

Snowden-dokumenten

Enligt en SvD-källa med god insyn i det internationella underrättelsearbetet omfattar FRA:s verksamhet spaning mot såväl den politiska och militära ledningen som den ryska underrättelseverksamheten och kontraspionaget. Tonvikten ska ligga på de strategiska beslutsprocesserna.

En följd av spaningen var att Sverige 2008 i förväg kunde förutse att Ryssland skulle anfalla Georgien. Samtidigt hade USA uppfattningen att det inte skulle bli något krig.

Spaningsplan

Krigsutbrottet föregicks av skärpt retorik och ryska trupprörelser. Försvarets och FRA:s signalspaningsplan skickade då upp i luften för att bedriva spaning från internationellt luftrum, samtidigt som FRA använde alla övriga tillgängliga kanaler för att samla in information.

– Vi kunde se hur ryssarna transporterade fram förband och hur det sedan blev tyst. Det betydde att allt var på plats och att de sista förberedelserna gjordes för att slå till, säger en person med insyn enligt Svenska Dagbladet.

Senare medgav Rysslands president Vladimir Putin att förberedelserna för Georgienkriget inleddes redan 2006.

”Tio års försprång”

Enligt SvD:s källor beror Sveriges försteg i spaningen mot Ryssland att svenska underrättelseorgan inte slutade att spana österut när Sovjetunionen upplöstes.

– Svenskarna lade inte av med sin spaning kring 1990 vilket många andra västländer gjorde. Det innebar att svenskarna hade tio års försprång när stormakter som USA och Storbritannien började intressera sig för Ryssland från år 2000 och framåt, säger en person med insyn till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet