Sandra af Winklerfelt, allmänläkare och forskare i psykisk ohälsa, och Björn Johanhage, gruppledare i Ångestsyndromsällskapet svarar på tittarfrågor. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Svar på dina frågor om ångest

Uppdaterad
Publicerad

Sandra af Winklerfelt, allmänläkare och forskare i psykisk ohälsa, och Björn Johanhage, gruppledare i Ångestsyndromsällskapet svarade på tittarnas frågor om ångest.

LÄS MER: Om ångest på 1177 (extern länk)

Här kan du läsa hela chatten.

Fråga doktorns chattar

Micke: Jag vill bara säga att Björn är jättemodig!

Björn Johanhage

Tack Micke. Det var snällt sagt. Känns himla bra nu efteråt :)

Mamma Kajsa : Dotter 27 år, äter certalin 100 mg. Är detta en okej dosering för ångest. För min dotter hjälper det inte. 

Sandra af Winklerfelt

Dosen kan vara ok men det finns utrymme att höja också. viktigt att ta reda vad ångesten beror på, KBT kan ofta ge mer långsiktig hjälp.

Fia: Hej! När jag vaknar på morgonen har jag ofta ångest pga att jag drömmer mycket mardrömmar som ligger kvar när jag vaknar. Detta ligger ofta med en bit in på dagen. Finns det något jag kan göra för att få en bättre start på dagen och slippa ångesten?

Björn Johanhage

Det är supersvårt att ge ett generellt svar. Men för mig fungerar 10 minuters meditation enormt bra

Ångestforskaren: Mycket bra att ni behandlar ångest, det är en börda för många i arbetslivet, skolan och familjen! Jag är forskare och har haft ångestproblem i över tio år p g a en neurologisk skada, en stroke. Det har misstolkats av arbetsgivare och feldiagnosticerats av läkare många gånger vilket har gett mig många problem. Hur ska samhället kunna behandla oss som individer i stället för ”symptom”? 

Sandra af Winklerfelt

Svår fråga förstås och både kunskap i vården och möjligheter att anpassa arbetslivet borde kunna vara så mycket bättre.

Dot: Kan man bli helt 'frisk' från GAD? Lider själv av det och har fått höra att det är kroniskt och en del av min personlighet. 

Sandra af Winklerfelt

Man kan absolut bli mycket bättre med GAD, t ex tankeexponering, och nu finns nya metoder med olika sorters  KBT. Ibland kan man behöva kombinera med medicinering, men du ska inte ge upp.

Anonym: När bör man söka hjälp?

Björn Johanhage

Jag skulle nog säga att om du känner att detta är ett problem som återkommer eller inte försvinner efter några dagar eller veckor tycker jag i alla fall att du borde söka hjälp.

19 år: Vad är skillnaden mellan panikångest och ångest?

Björn Johanhage: Panikångest skulle jag säga är mer kortvarig ångest som i stunden kan vara helt enormt intensiv medan vanlig ångest kan pågå en längre tidsperiod men även den såklart vara enormt stark.

19 år: Jag svettas mycket, hjärtat dunkar fortare, darrar, skriker,slår och gråter när jag får akut ångest. Bör jag söka hjälp?

Sandra af Winklerfelt

Det är typiska symptom för ångest och kroppens reaktion när på fara. Inte farligt men om det stör dig och påverkar dig så tycker jag du ska söka hjälp, du kan prova att läsa en självhjälpsbok eller på internetpsykiatri.se också, det finns guidad självhjälp beroende på om du vill det.

19 år: Ibland unviker jag gå till psykologen fast jag har ångest. Jag har gjort tester på nätet om panikångest, alla visar jag kan ha det. Borde jag söka hjälp? 

Sandra af Winklerfelt

Ja, det är ju behandlingsbart med KBT, jag tycker du ska söka. Du kan kolla internetpsykiatri.se eller en självhjälpsbok t ex Ingen panik om du vill jobba med det själv.

Jelena Mossiaguine: Bra jobbat,Sandra! Hela mitt familj lyssnat på Dig vid middagsbordet.)Klokt och engagerat som vanligt!Kul att du tagit upp motionens vikt på slutet!/Jelena

Sandra af Winklerfelt

Tack söta Jelena!! Hälsa familjen!

Pelle: Hej Johan! Tack för att du delar med dig av din berättelse! Jag undrar vad för mindfulness du sysslar med?

Björn Johanhage: För 4 år sedan fick jag möjlighet att testa mindfullness via min psykiatriska mottagning. Det är svårt att ge en kort förklaring men i praktiken handlar det mycket för mig om acceptans och få in regelbunden meditation i min vardag. Det har för mig varit enormt effektivt.

Mycket orolig mamma: Hur många ECT behandlingar kan man ge? Min dotter får nu sin 5:e omgång. Hur farligt är detta? Min dotter är 36 år och är inlagd.

Sandra af Winklerfelt

ECT är en bra behandling vid svår depression och oftast behöver man ge 8-10 gånger. Biverkningarna är ändå ganska lindriga, särksilt i jämförelse med hur svårt depression kan vara och vilka risker som finns med det. Förstår att det är jättejobbigt att vara anhörig också, vården kan bli mycket bättre på att göra er delaktiga, be dem om mera svar. Hoppas allt går väl med din dotter.

A: Varför är ångesten värst på morgonen o lättar framåt dagen?

Björn Johanhage:

För mig är det också värst på morgonen och blir allt eftersom lättare under dagen. Varför det är så har jag inget bra svar på. Jag brukar ta mina SSRI-mediciner på morgonen och innan dess är medicinens verkan i kroppen som lägs. Kan eventuellt vara en förklaring men jag har tyvärr inget bättre svar.

Amie: Finns det en koppling mellan antiöstrogener som jag är tvungen att äta efter bröstcancer och ångest/depression

Sandra af Winklerfelt

Ja, hormoner kan påverka och det är en biverkan som en del men inte alla drabbas av med de läkemedlen tyvärr.

Bettan: Hej! känner ofta ångest på kvällen eller natten . Vilket ofta gör att jag inte kan somna. Varför är det så?

Björn Johanhage: Jag kan om jag ska upp tidigt dagen efter ofta känna av ångest eller upprymdhet. Varför det är så är svårt att svara på men vad som hjälper för mig är att lyssna på avslappningsövningar. Kanske kan vara en ide att testa om inte annat.

Annie: Ni säger i programmet att man som patient ska se till att bli ordentligt diagnosticerad hos läkaren men hur åstadkommer jag det när det knappt går att få en läkartid på vårdcentralen?

Sandra af Winklerfelt

Det är verkligen inte lätt, det håller jag med om, och en ordentlig diagnostisk intervju behärskar inte alla och som du säger saknas det tider redan som det är. Vi måste fortsätta arbeta för att resurserna i samhället ska användas rätt. Om fler får rätt hjälp från början så, men där är vi tyvärr inte än. Den frågan får gå till politikerna.

Anonym: Jag har ångest över mina diagnoser. Ingen förstår mig. Vad ska jag göra? 

Björn Johanhage

Jag tycker det är jättetråkigt att du känner som du gör. Om du bor i en stad där Ångestsyndromsällskapet finns tycker jag det i alla fall inte skadar att uppsöka dem.

Sandra: Har märkt att min ångest är väldigt hormonförknippat. Vad kan jag göra för att undvika att må så dåligt dagarna innan mens?

Sandra af Winklerfelt

Inte helt ovanligt, bra att du är medveten om det, du kanske kan hantera det med träning mmm ,men man kan också behandla med låg dos antidepressiva precis före mens bara och få bra effekt utan att behöva ta läkemedel hela tiden.

Bekymrad mamma: Hej! Varför är det så svårt att få hjälp/utredning? Min vuxne son mår dåligt och vill göra en utredning om ev. bipoläritet/ADD, men läkaren anser att hans symtom är för lindriga. Han lider ju! 

Björn Johanhage: Tyvärr gäller det allt för ofta att kämpa för sin rätt. Vilket kan vara nog så svårt när man mår dåligt. Om du har möjlighet skulle jag råda dig att uppsöka en annan läkare.

Mamma Kajsa : Tack för att ni tar upp detta! Känns skönt att hör från en mamma som ibland nästan blir arg på sitt barn för att de inte ”fungerar”. Man vet ju inte vad man ska ta sig till..... Man älskar ju sina barn och vill curla ihjäl dem...kanske det som är problemet......

Maria: Hejsan Fråga Docktorn! Jag är 47-årig mamma och har lätt adhd och har fått diagnosen PTSD 2016 och går på behandling edmd rörelser med ögonen och men matångesten och matstörning har jag fått från när jag var 12 år och före då jag var 11 fick jag anorexi ,, Samt jag får känning av att andningen sitter högt upp då jag skall lägga mig och speciellt när det tyst och mörkt .. Vad skall jag gör a för att få bort detta ångesten kring läggdax och maten finns det nån behandling mot detta som jag har.. Min vikt blir lidande ,jag är 1,77 60 kg och när jag ser att vikten går ner då mår jag ej bra så det blir en ond cirkel som jag har hamnat i .. .. kan vi som har adhd kan lättare få ångest och psykiskt ohälsa??? Mvh Mariah Hagman

Sandra af Winklerfelt

Oj, låter som du har många bekymmer och kämpar tappert. Ja ADHD medför att du lättare får ångest och depressioner, tror att det är viktigt att bryta negativa beteenden men låter som du behöver hjälp med att bryta detta.

Bettan: Har mycket har personligheten betydelse för benägenheten för oro/ ångest?

Björn Johanhage

Jag tror absolut att personligheten har sin betydelse för hur benägen eller mottaglig man kan vara för oro eller ångest. Där anser jag att goda verktyg för att stävja detta är mindfullness, acceptans och i vissa fall medicin.

Eric: Jag är en 28-årig man som haft social fobi och ångest i flera år nu; vilket begränsar mitt sociala liv enormt. Denna ångest har medfört att jag aldrig haft en partner och vännerna är få. Vart vänder jag mig? Mvh

Björn Johanhage

Om du bor i en större stad kanske du kan kolla upp om ÅSS finns. Annars tycker jag du borde söka upp en vårdcentral och berätta hur du mår. Medicin hjälper i väldigt många fall är min erfarenhet.

BS: Jag har efter en jobbig tid fått panikångest som efter har övergått till enorm bakterieskräck och hälsoångest. Är det vanlig gång när det gäller sådana saker? Att en typ av ångest ersätts av annat? Har börjat med kbt och undrar om det brukar finnas en djupare anledning bakom som man ska gå till botten med eller det behöver inte vara så? Några tips vad gäller bakterieskräck motages tacksamt. 

Sandra af Winklerfelt

Inte helt ovanligt att man kan få flera olika ångestsyndrom under livet, detta låter som ett tvångssyndrom och det kan hänga ihop med din tidiager panikångest. Det finns bra hjälp med särksild KBT exponering med responsprevention, och antidepressiva kan ha bra effekt om det inte räcker.

Trasdocka : Hej! Har sedan många år tillbaka diagnoserna GAD och paniksyndrom samt självskadebeteende. Jag har kontant med psykiatrin men upplever inte att dom bryr sig speciellt mycket. Jag lever med ständiga krypningar i kroppen som jag inte blir av med. Vilken medicin brukar man rekommendera vid GAD? Provat många men ingen biter riktigt...

Sandra af Winklerfelt

Så tråkigt att höra, finns flera mediciner vid GAD men kan tyvärr vara svårbehandlat, antar att du har provat SSRI,Lyrica? Ibland kan den gamla amitriptylin vara bra till natten speciellt mot de kroppsliga symptomen.

19 år: Jag misstänker jag kan ha panikångest. Var kan jag få hjälp?

Sandra af Winklerfelt

Enklast internetpsykiatri.se, eller självhjälpsbok  te x Ingen panik eller sök på vårdcentralen.

Torbjörn: björn fick ju inge svar från dig angående hur du gjorde för att klara av andra veckan på jobbet, hur du kände osv. Har du några tips‘?

Björn Johanhage: Ah. Tiden går i blixtfart när man sitter i direktsändning. För mig hjälpte det att tänka att: ja nu får jag väl känna mig nere den här perioden. Lätt att säga kanske. Svårare att genomföra. Men jag vet hur som helst vad som nästan aldrig brukar funka och det är flykt eller uppskjutande. Sänk ribban rätt rejält den första tiden är mitt kortfattade råd.

Anna: Dissociation diagnoss o har mycket ångest hör det ihop varit med långvarit sexuella övergrepp I barndomen?

Sandra af Winklerfelt

Ja, och kanske PTSD? Kan ge många svåra besvär i många år, men det finns metoder med traumaexponering mm som kan hjälpa.

Anna: Om jag inte orkar prata och förklara hos läkaren på VC....bara gråter. Hur kan jag få hjälp?

Björn Johanhage

Du skulle kunna skriva ner innan hur du känner och ta med det till läkaren. Vet allt för väl hur det kan vara att inte kunna få ut något alls.

Alexander: Hej, jag lider av panikattacker och dessutom av anpassningsstörning, har gjort så sedan några månader tillbaka. Undrar om dessa syndrom kan vara genetiska, dvs en större risk att drabbas av psykisk ohälsa om det sedan tidigare finns en problematik inom familjen? Hur kan jag som snabbast komma tillbaka till ett dugligt liv igen? 

Sandra af Winklerfelt

Ja det finns ärftlighet i detta, KBT med exponering för det som är jobbigt, strategier för återhämtning och diskussion med arbetsgivaren om de kan hjälpa dig med en stegvis återgång.

Bettan: Jag vill veta skillnaden på oro och ångest. 

Sandra af Winklerfelt

Finns ingen klar skillnad, oro kan vara när man oroar sig får något längre bort medan ångest är mer i nuet, som panik.

Anonym: Medicinerar med Citalopram pga ångest efter en längre stressperiod. Hjärtklappning är ett av mina huvudproblem. Får dock mycket biverkningar av medicinen. Kan betablockerare vara en bättre medicin för mig ?

Sandra af Winklerfelt

Betablockerar kan dämpa hjärtklappningen men i grunden är det ju att du inte ska vara rädd för ångestsymptomen utan träna dig på att utsätta dig för dem som du ska göra, t ex få igång hjärtklappning genom att springa, andas fort mm.

Kalle: Behöver man oftast ändra på sitt liv om man har långvarig ångest?

Björn Johanhage

Inte nödvändelsevis. Däremot skulle jag råda dig att söka de verktygen du behöver för att hantera din ångest. Och jag är övertygad om att alla kan hitta dom. Det första steget skulle kunna vara att kontakta din lokala vårdcentral och berätta hur du känner.

J: Vilken medicin rekommenderas vid GAD?

Sandra af Winklerfelt

Sk SSRI, t x sertralin i första hand, i andra hand Lyrica och ibland kan äldre antidepressiva som amitriptylin till natten ha god effekt i låg dos. I tredje hand quetiapin.

Mamma Marie: Hej, tittade just på er o framför allt lyssnade på Björn som så modigt ställde upp o berättade. Jag är mamma till vuxen dotter på 27 år som mått dåligt sedan hon va 13 o vi har kämpat oss igenom många svåra perioder så vi har lärt oss massor o jag vet precis hur hon fungerar o tyckte att när Björn förklarade hur han känner i olika situationer stämmer så otroligt bra överens med hur min dotter brukar känna. Det där med att allt låter o verkar så bra när det ligger i framtiden men när det närmar sig så blir det oftast svårt att fullfölja. Den där känslan vid ett nytt jobb, snabbt kommer känslan av tvivel o frågan om detta verkligen är rätt. Efter entuff höst med massor av ångest för sjukdom så har hon nu fått en medicin som verkar funka, snri, som ger bättre sömn o inga större biverkningar (har inte ätit mkt medicin innan) samt lång KBT 25 ggr efter 3 mån väntetid o förhoppningsvis kommer det att gå framåt. Under alla dessa år hör man nästan ingen som förklarar sina problem som hon gör o därför kunde jag känna att Björn skulle nog kunna berättat ännu mer som hade varit intressant. Jag har försökt få henne att engager sig i sånt som dels kan vilseleda henne i sina tankar o som kanske kan hjälpa andra. Hon har precis som Björn själv kommit fram till att mindfullness är positivt så där hade han en poäng till. Jag förstod att det var en förening som hette ÅSS, känner ni till om det är en förening som är aktiv i Helsingborg? För övrigt vill jag tacka för bra program. Vänliga hälsningar En mamma som aldrig ger upp:) 

Björn Johanhage

Jag blir väldigt rörd av dina fina ord. Jag önskar både dig och din dotter all välgång i livet.

Vaken: Hur länge kan man ta antidepressiva läkemedel och insomningstabletter mot ångest/panikångest och sömnproblem?

Sandra af Winklerfelt

Svår fråga, viktigt att veta vad man behandlar och utvärdera om det har någon bra effekt, men det finns ingen fara med långtidsanvändning av antidepressiva dock med insomningstabletter som kan vara vanebildande.

Kvinnan: Min ångest orsakas eventuellt av pcos (hormonrubbning), samt förvärras innan mens, finns det något att göra? Eller är det träning som gäller?

Sandra af Winklerfelt

Det finns läkemedel, hormonbehandling mot PCOS, lättast att diskutera med gynekolog, men man kan också bli hjälpt av antidepressiva i låg dos innan mens som man inte behöver ta hela tiden.

O 28: Har du några bra tips om man har mycket ångest och ska iväg på en kurs som varar i 3 timmar? Några verktyg för att hantera ångesten bättre? Äter cipralex 5mg. 

Björn Johanhage

För mig fungerar guidade meditationsövningar väldigt bra att lyssna på innan jag ska utföra något sådant. Lyssnade faktiskt på ett 30 minuters avslappningsband på vägen hit till programmet.

Anna: stort varmt tack, Björn!

Björn Johanhage

Tack så mycket. Känns himla bra nu efteråt. Innan var man minst sagt nervös :)

P: Hej! Jag lider av panikattacker, har diagnostiserat för ångestsyndrom och generaliserat ångest. Jag har gått på KBT och äter fortfarande SSRI. Jag förstår inte varför jag har självmordstankar trots att jag mår lite bättre? 

Sandra af Winklerfelt

Det kan finnas olika orsaker till det, du mår nog inte helt bra än, så det är viktigt att utvärdera behandlingen, ev höja dos etc. Sedan kan det finnas andra problem som inte kommer fram i KBT som du kanske behöver hjälp med på annat sätt.

MJ: Är det vanligt att ångesten sitter i dygnet runt? Lider själv av detta.

Björn Johanhage

Vid GAD eller gereraliserat ångestsyndrom är det vanligt att ångesten kan sitta i väldigt länge. Jag hoppas du kan söka hjälp för detta. För det finns det. Kontakta din vårdcentral annars.

Thomas i Västra Götaland: Undrar om det är belagt något samband mellan vår sk välfärdsstat och psykisk ohälsa kontra ---------- de länder som lider svår ekonomisk nöd och som dagligen drabbas av sjukdom och svält. Eller kan det vara så att det i de länder inte än psy Ohälsa kommit upp till ytan än ?

Sandra af Winklerfelt

Så kan det nog absolut vara, depressioner och ångestsyndrom finns i andra länder också men om man måste kämpa för mat för dagen och tak över huvudet så hinenr man kanske inte bekymra sig lika mycket för andra saker, det är en överlevnadsfråga. 

Ingvar: Jag är en 60-årig man som har haft problem med ångest i många år. Vi har provat ett 50-tal olika mediciner utan att få någon annan effekt än biverkningar. Jag har också gått på över 600 psykologsamtal utan någon annan effekt än ökande ångest. KBT har inte fungerat. Jag har också haft svåra abstinensbesvär efter utsättning av bensodiazepiner i ordinerad dos, så jag känner inget förtroende för vården. Finns det verkligen inte någon annan hjälp att få? 

Björn Johanhage

För mig var nog inte mediciner det som fick mig att må bra mer hållbart. Det som verkligen fick mig att må bättre var mindfullness och meditation vilket hjälpte mig med att acceptera min ångestproblematik vilket i sin tur fick ångestgraden att minska markant.

trogentittare: såg programmet och tyckte det var flera modiga människor som vågade tala om psykisk ohälsa blev glad det är för mkt skam över att tala om de ett stort + får ni av mig

Fråga doktorn: Roligt att höra! Tack för att du tittar.

Karin: Hur ska jag veta om det är ångest eller hjärtbesvär? Vaknar tidigt på morgonen och har obehag i hela kroppen. Pulsen går fort och hjärtat slår hårt. Jag blir rädd och då blir det värre. Lisa

Sandra af Winklerfelt

Låter som ångest om det kommer så tydligt på morgonen, vanligt vid depression, sedan ska vi som läkare förstås alltid undersöka hjärtat så man inte missar något. Låter som du ska söka hjälp på vårdcentralen.

Phille: Hej! Jag har haft panikångest i snart 5 år och utvecklat en social fobi där jag börjat sluta gå p sociala tillställningar och går ensliga vägar hem och till jobbet. Jag har sökt behandling två gånger via min vårdcentral men det har inte funkat. Vad ska jag göra?

Björn Johanhage

Nu vet jag inte var i landet du bor men ifall du bor i en större stad kanske det kan vara en ide att kolla upp ifall ÅSS finns i din stad eller någon annan självhjälpsgrupp. Att träffa andra i samma situation kan göra mycket för den sociala fobin och panikångesten.

Birgitta: Fick för ca 1 år sedan 10-15 panikattacker under ett par månaders tid efter några jobbiga år. Började med antidepressiva och har inte haft några attacker sedan dess. Är risken stor att attackerna kommer tillbaka om jag skulle sluta? Eller ska jag vänta tills jag ”byggt upp mig” mentalt först?

Sandra af Winklerfelt

Det finns en risk att panikattackerna kommer tillbaka men det är inte säkert. du kan bygga upp dig på så sätt att du inte behöver vara rädd för dem och lära dig hantera dem med hjälp av KBT t ex i självhjälpsbok. Det är bra att inte trappa ner läkemedel på egen hand utan samråd med din läkare, jag tycker ni ska göra ett försök. 

Mamma med ångest: Jag undrar hur länge man bör äta centralin efter att ångesten och depressionen lagt sig? Bör man försöka trappa ner ganska snart? Det gäller min son i 20-årsåldern

Björn Johanhage: Det beror kanske på hur länge som du haft dessa besvär. Om jag skulle sätta ut min medicin skulle jag personligen göra det om jag känner att jag varit utan större besvär åtminstonde ett halvår. Men då har jag ätit SSRI sedan 2001

Anna: Vad gör man när maxdosen är nådd för SSRI-preparat utan att någon av dem hjälper?

Sandra af Winklerfelt

Låter som du också har provat flera, jag vet inte vilken diagnos som behandlas, ibland får man SSRI även för problem som inte blir bra med läkemedel, ibland vid återkommande depressioner så kan man bli bättre hjälps av s k stämningsstabiliserande läkemedel. Om du har svåra och behandlingsresistenta  besvär så bör du få en bedömning av specialistpsykiatri.

Kämpande mamma: hej Björn, lyckades ta bort allt jag nyss skrev så det får bli en kortare version. Riktigt bra jobbat att sätta dig i ett tv program, guldstjärna till dig. Har en dotter på 27 o hon har mått dåligt på olika sätt i 15 år. Är utåt sett väldigt öppen o framåt o har massor av kunskap men likt det du beskrev så har hon ofta den där tvivlande o grubblande känslan när hon har påbörjat ngt nytt. Har varit så alltid. Även det du sa med att man vill mkt när det ligger längre fram i tiden men när det närmar sig så kommer ångesten krypande. Har alltid varit ängslig o tuff samtidigt. Jag förstod precis hur du menade men tyckte inte att du fick prata riktigt klar om det. Mindfullness är också något som min dotter känt fungerar positivt o i samband m ny SNRI medicin har sömnen blivit bättre o lång KBT behandling så hoppet överger en aldrig. Ska undersöka om ÅSS finns aktiv där vi bor!

Björn Johanhage

Det tycker jag definitivt du ska göra. Önskar dig och din dotter all lycka!

Eva: Jag kan inte äta SSRI m fl får bara biverkningar, KBT fungerar inte på mig, vad skall jag göra med min ångest och depression, jag har så mycket oro för hur livet ter sig idag och framåt, mer och mer ångest får jag, har ingen livslust längre, bara överlever dag för dag, känns inte kul att leva!!!

Björn Johanhage

Jag blir ledsen när jag hör hur jobbigt du har det och hur mycket du kämpar. Ge inte upp bara. Är fullständigt övertygad om att alla kan finna de verktygen de behöver för att leva ett hållbart, bra liv.

Emma : Hej, jag lider av anorexia och har väldigt mycket ångest. Har haft en hel del panikångest attacker och undrar hur man ska agera när man känner att en panik ångest attack är påväg. 

Sandra af Winklerfelt

Det kan låta knasigt men försök att inte vara rädd för panikattacken, känn lite ”kom an då”, då kan man bryta den onda cirkeln av ångest. Vid anorexia finns det ju mycket i kroppens signaler som kan kännas obehagligt och eftersom vi säger att man ska försöka möta sin ångest så skulle jag säga att du kan träna på att stå ut med den, då tappar den sin makt över dig.

Berra: Är betablockerare som inderal bra behandling mot ångest och panikångest? 

Sandra af Winklerfelt

Både och, den lugnar ner hjärtat och de kroppsliga reaktionerna, men det är ju ett undvikande så du blir inte av med problemet om du inte tränar på att stå ut med det och exponera i det.

Orolig själ: Vad är egentligen mindfulness? Såg inte programmet från början, så ni kanske pratade om det.

Björn Johanhage

Mindfullness är olika metoder för att hitta acceptans över de känslor som så ofta sköljer över en. En mycket stor del i mindfullness är meditation som innebär att man möter de känslor som kommer, jobbiga som underbara istället för att fly ifrån dom. Väldigt kortfattat svar.

Carina: Om jag vaknar av att hjärtat rusar. Kan det vara ångest ?

Sandra af Winklerfelt

Ja det kan det absolut vara, inte så ovanligt faktiskt, kan hända de flesta vid mardrömmar. Sedan kan det vara bra att kolla hjärta och sköldkörtel förstås också, menom det bara kommer när du vaknar så kan det vara en depression, inte helt ovanligt att det börjar så.

Amy: Ibland känner jag att jag överreagerar på vissa saker...är det ångest?

Björn Johanhage

Det är svårt att svara på. Ångest kan dock göra än mer lättmottaglig mot mindre motgångar.

MJ: Jag har svårt att slutföra saker,lämnar dom halvfärdiga och även att börja med vissa saker beror detta på min gad?

Sandra af Winklerfelt

Det kan det göra, men kan också bero på andra saker. Visst är det frustrerande och det blir ju inte bättre av att det hänger över en sedan.

Mamma med ångest: Björn, tack för svaret. Jag känner igen det du beskriver från hur min son har det och jag tycker att du formulerade känslorna väldigt bra, och det är starkt att framträda med detta i tv. Tack också till er andra för ett bra program!

Fråga doktorn: Tack för att du tittade och deltog i chatten :)

Amy: Vilken tid på dgn är det bäst att träna mindfulness?

Björn Johanhage: Finns egentligen ingen tid som är bäst men för många fungerar det mycket bra att meditera på morgonen innan jobb och frukost. Att meditera när man har ätit en stor måltid eller något liknande är dock inget jag rekommenderar då jag tycker det är svårare att fokusera då.

Berra: Är betablockerare som inderal en bra behandling mot ångest och panikångest har ätit den i 15 år

Sandra af Winklerfelt: Om det funkar för dig? Samtidigt kan man med KBT och exponering bli bra i stället och slippa tänak på att det är betablockerare som gör det.

Beroende?!: Björn Johanhage: Klarar du dig helt utan mediciner idag?

Björn Johanhage

Bra fråga. Jag tar fortfarande mediciner. Cipralex i kombination med voxra vilket fungerat för mig. Dock tar jag den lägsta möjliga dosen. Tror därför att jag egentligen klarar mig helt utan mediciner då jag funnit annat som hjälpt mig i kanske större omfattning. Men och andra sidan så är det inte jättestor sak för mig att ta dessa mediciner som jag någonstans ändå känner hjälper mig.

Thomas i Västra Götaland: Finns det belagt ngt samband med större antal personer med psykisk ohälsa i de stater länder som vi kallar välfärdsstater -------Kontra de i fattigare länder där kampen ständigt är närvarande för att inte drabbas av sjukdomar och svält ? Eller är det så att Psykisk ohälsa inte än har kommit upp till ytan där än ? Var i vår värld mår man BÄST?

Sandra af Winklerfelt

Depressioner och ångestsyndrom finns i alla länder och egentligen borde man kunna ha mer psykisk ohälsa i länder med hög otrygghet och våld, samtidigt finns det inte vård där och människorna är fullt upptagna av att klara livhanken på riktigt. kan inte svara på var man mår bäst, men det verkar inte korrelera med hög levnadsstandard ändå, men det är nog också en kulturfråga.

storstadsbo: Min son känner ångest när han ska gåi äg till skolan och stor folk samlingar. Hur ska vi hjälpa honom?

Björn Johanhage: Svårt att svara på men ett steg på vägen kan vara att berätta för honom att det är så enormt mycket vanligare än vad man tror, också att det är helt okej att känna så. Önskar din son all lycka och välgång i framtiden

Greger: Jag vaknar med hjärtklappning alldeles för tidigt på morgonen, kan inte somna om och är trött tidigt på kvällen. Känner obestämd oro. På väg mot en depp men jag håller emot. Är det rätt? 

Sandra af Winklerfelt

Låter som depression med viss biologi inblandad med tanke på tidigt uppvaknande med ångest. Motion, bibehållen aktivitet och rutiner kan hjälpa men låter som du kanske behöver söka hjälp också.

Markus J: Hej Jag har fått diagnosen generaliserad ångest. Min ångest sitter i hela tiden dygnet runt oavsett vad sen 9år tillbaka. Första gången jag upplevde det så var jag på en marknad när jag var 14år och då kom det i korta stunder. Känsla som jag får är minskad närvaro känsla, inte helt klar. Har testat sertralin det hjälpte mig att få tillbaka lite av mina känslor. Sen testade jag voxra och nu går jag på venlaflaxin som hjälper lite. Frågan är vad jag kan göra för att komma framåt i min ångest?

Sandra af Winklerfelt

Har du inte provat KBT, tankeexponering el dyl. Det finns hjälp att få, andra läkemedel också.

Kurt-Gunnar: Önskar ni kunde stressa sambandet mellan gener och ensamhet!

Sandra af Winklerfelt

Svårt att veta om det sambandet finns eller om det också är en miljöfråga?

Therese: Om man har panikångest ofta kallas det något annat då? Hur kan man agera själv vid en panikattack? 

Björn Johanhage

Om man har det ofta skulle det kunna vara GAD (generaliserat ångestsyndrom). Praktiskt vid en panikattack är det oftast en bra ide att fokusera på andningen. När man gör detta brukar pulsen sänkas och förhoppningsvis kommer panikattacken försvinna.

Oscar: Hur lång tid och hur många mediciner kan man prova innan man hittar nåt som fungerar? Oftast mår man ju sämre än innan då man börjar med nåt..

Sandra af Winklerfelt

viktigast att ha rätt diagnos först så man vet vad man behandlar, om inga läkemedel funkar så bör man börja om i den änden.

Mariah hagman: Tack Sandra af Winklerfelt jag har regelbundna tider hemma ,, försöker slappna av med att lyssna på lugn ,usik,, spelar fia spel, måla minfullnes målarbok ,, men matångesten finns kvar och det går upp och ner ,, .. speciellt känns den på em vid middagen och lite grann vid kvällsfikat , mina symtom känns igen som gad... 

Sandra af Winklerfelt

Träna på att vara kvar i ångesten utan att ta till dina lindrande beteenden kanske t om framkalla ångesten och symptomen som ”kom an då”! Svårt jag vet men Lycka till!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorns chattar

Mer i ämnet