Foto: Pontus Lundahl/TT

Restaurangbranschen skeptisk till rökförbud på uteserveringar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera faror med att förbjuda rökning på uteserveringar, menar branschorganisationen Visita. Man varnar för stök när fulla människor ska lämna restaurangens område för att röka. – Frågan är var rökarna ska ta vägen, säger Visitas vd Eva Östling.

Branschorganisationen Visita, som bland annat företräder hotell, caféer och restauranger, ser flera faror med en ny lag där rökning på uteserveringar förbjuds.

– Förbudet att röka inomhus har fungerat väldigt bra. Om man ytterligare utökar förbudet så är frågan var rökarna ska ta vägen? Det finns så klart en risk för fler ordningsstörningar om exempelvis alkoholpåverkade personer ska lämna det område som restaurangen ansvarar för, säger Eva Östling, vd för Visita, i ett pressmeddelande.

Förslag om rökförbud

Vill se avgränsade rökområden

Stora och öppna uteserveringar borde kunna ha möjligheten att avgränsa områden där rökning kan tillåtas, menar Visita.

– Man måste också titta på hur långt avstånd från serveringen förbudet är tänkt att gälla. Ska det räcka med att gå precis utanför serveringen så kan rökeffekten bli i princip densamma. Ska det bli ett större säkerhetsavstånd? Är det då restaurangägarens ansvar att kontrollera även områden utanför sina egna lokaler?, säger Eva Östling.

Liberal debattör kritisk till förslaget

Mattias Svensson, liberal debattör och författare till en bok om förmynderi, tycker att förslaget är präktigt och respektlöst. Att röka måste vara ett val som vuxna människor fattar själva, trots att det är ohälsosamt, precis som man själv väljer att äta fet mat eller dricka alkohol.

– Det handlar om en vilja att lägga sig i människors liv. För de här människorna finns bara en slutgiltig lösning: Att alla slutar med vad som är ohälsosamt. Och jag tror att få människor vill göra det. Det är också glädjeämnen för människor, säger han till SVT Nyheter.

”Kriminaliserar individer”

Han ifrågasätter också hur man ska se till att lagen efterföljs.

– Nu ska man alltså börja kriminalisera individer som röker på allmän plats. Då uppkommer frågan om vi ska ta begränsade rättsresurser i fråga. Ska vi ringa polisen när vi ser en rökare, säger han.

Har du ingen förståelse för den som är allergiker eller kanske får sin arbetsmiljö förstörd?

– Absolut. Men Folkhälsomyndigheten och antitobaksgrupperna drivs inte av ett engagemang för anställda, utan de anställda blir ursäkten för att driva igenom förbud som de här grupperna ändå är för. Jag tycker att man ska ha stor förståelse och respekt för att människor vill slippa rök på många ställen och det bör vara upp till ägare och andra att ta fram var man får och inte får röka. Då får människor gå till det ställe som passar dem bäst och så finns det för alla smaker.

Fakta

SVT har ringt till samtliga riksdagspartier i frågan om rökförbud i offentliga miljöer. Endast Moderaterna anser att det i nuläget inte finns anledning att ändra på de regler som finns i dag.

Samtliga övriga partier, utom Kristdemokraterna och Socialdemokraterna, säger sig vara för att rökförbudet utvidgas på ett eller annat sätt.

Kristdemokraterna vill invänta mer forskningsunderlag om hur skadlig rökning är i utomhusmiljöer innan man tar ställning i frågan.

Socialdemokraterna, med folkhälsominister Gabriel Wikström (S) i spetsen, intar också en avvaktande position, men välkomnar ändå Folkhälsomyndighetens utredningsförslag.

–  Vi behöver göra mer för att hindra människor från att lida av rökningens effekter. Det är därför väldigt intressant att se vad Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Vi ska analysera förslagen och sedan se hur vi ska gå vidare, säger Gabriel Wikström till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förslag om rökförbud

Mer i ämnet